Begin bij de bron
Voor de apothekers die weigeren nog langer overtollige geneesmiddelen aan te nemen die mensen bij hen willen inleveren, kan ik alleen maar begrip opbrengen. Dat de apothekers een rol kunnen spelen in de verantwoorde afvoer ervan, is duidelijk. Maar het zou logischer zijn als zij hiervoor betaald werden dan dat zij ervoor moeten betalen. Helaas, dit is niet zo en dus groeit het aantal apothekers dat weigert deze dienst nog langer voor zijn rekening te nemen. Het gevolg: mensen spoelen die overtollige geneesmiddelen maar door de wc. Dom natuurlijk – een kind kan begrijpen dat ze dan in het milieu terechtkomen en daar schade aanrichten – maar we weten nu eenmaal dat niet iedereen bereid is de consequenties daarvan te aanvaarden.
Mariël Croon van de KNMP vindt dat gemeenten hun verantwoordelijkheid moeten nemen in dit dossier. “Het innemen van klein chemisch afval is een publieke taak en ligt eigenlijk bij hen”, stelt hij. Daar valt wat voor te zeggen. En als je cynisch wilt zijn, kun je er zelfs aan toevoegen dat de gemeenten daarmee het geld dat ze van de Wmo in hun zak houden tóch nog uitgeven aan de zorg.
[Tweet “Cruijffiaanse wijsheid: Wat je niet verstrekt, hoef je ook niet weg te gooien. #medicijnen”]
Maar degene die op www.farmaactueel.nl onder de naam Henricop reageert op de berichtgeving door te stellen: “Begin aan de bron, laat artsen stoppen met voorschrijven van alle geneesmiddelen die de patiënt toch niet wil slikken”, heeft wél een punt. Het is een bekend gegeven dat de therapietrouw niet bij iedereen even hoog is en dat niet altijd even scherp wordt gekeken naar de vraag of voortzetting van medicatieverstrekking nog nodig is.
Wat je niet verstrekt, hoef je ook niet weg te gooien. Het kon er bijna een van Cruijff zijn.
5 reacties
Ik hoef er geen geld voor, maar ik ga er ook niet voor betalen. Jaren geleden al met de gemeente afgesproken dat we de oude medicijnen gratis mogen inleveren omdat het geen bedrijfsafval is, maar afkomstig van de inwoners. Inleveren bij de chemokar is voor hen ook gratis.
Zodra ik moet gaan betalen stop ik er meteen mee, dan kan men het zelf inleveren bij de gemeente.
Jaap Uithof
9 mei 2016 / 13:31In mijn gemeente Nijmegen wordt al jaren door de gemeente aan de apotheek tonnen verstrekt om de ingeleverde medicijnen in te verzamelen en deze worden regelmatig opgehaald en vervangen door nieuwe lege tonnen.
Kost me geen geld en ook nauwelijks moeite.
Het kan dus wel op die manier.
Arjan van Nistelrooij
Arjan v Nistelrooij
9 mei 2016 / 14:07Bedankt Jaap en Arjan, mooi om te zien dat het ook op die manier kan. Maar het basisprobleem dat Henricop aanhaalt blijft natuurlijk wel overeind.
Frank van Wijck
9 mei 2016 / 14:33Ik ben bevriend met iemand die bezig is om een kliniek op te starten in Uganda, een team bestaande uit een arts, twee verpleegkundigen en een tandarts. Kunnen we daar niet iets mee… mits medicatie nog niet over uiterste houdbaarheidsdatum heen is natuurlijk. Een win -win situatie…
Hilde Dankbaar
9 mei 2016 / 21:34@hilde dankbaar: sympathiek maar helaas geen goed idee. Retourgeneesmiddelen worden weggegooid omdat voor de kwaliteit niet kan worden ingestaan, de vervaldatum zegt daar niks over. Deze geneesmiddelen mogen in Nederland niet worden hergebruikt, maar wel goed genoeg voor een ontwikkelingsland? Lijkt mij niet.Bovendien zijn veel van de in Nederland gebruikte medicijnen nu niet bepaald de medicijnen waar ze in Ghana op zitten te wachten. Daar is meer behoefte aan eenvoudige, effectieve en goedkope medicijnen zoals vermeld op de WhO lijst. Wil je helpen ,probeer dan geld in te zamelen en ga daarmee de gewenste geneesmiddelen kopen, rechtstreeks bij de fabrikant, eventueel met inschakeling van een apotheker in jouw buurt.
E.Meijer
9 mei 2016 / 22:49