Begin bij jezelf

Gisteren stelde de Volkskrant het weinig genuanceerd: ‘Wie hulp krijgt van vrienden, wordt gekort op zorg’. Persoonlijk vond ik het voor de Volkskrant nogal een Telegraaf-kop. Het is de negatieve vertaling van wat over 42 dagen voor ons allen realiteit is, namelijk: ‘Als we allemaal wat meer voor elkaar overhebben, hoeven we minder aanspraak op de reguliere zorg te doen’. Het verhaal van de man die 362 vakantiedagen cadeau kreeg van collega’s zodat hij zelf voor zijn zieke vrouw kon zorgen, is een prachtig voorbeeld. Uit Frankrijk weliswaar, maar wat de Fransen kunnen, kunnen wij toch ook?

We moeten er nog aan wennen meer samen in het informele circuit op te lossen, dat is logisch. We hebben dit jarenlang niet hoeven doen omdat alle zorg beschikbaar was voor iedereen. Dat de kritiek luider wordt nu het moment van de waarheid dichterbij komt, is ook logisch: vanaf 1 januari zullen we er allemaal aan moeten geloven.

Gaan we dat ook allemaal doen? Ik verwacht het eerlijk gezegd wel, morrend maar toch. Ik denk dat beleidsmedewerker Jack Vervaart van de gemeente Terneuzen gelijk heeft als hij stelt dat niet iedereen graag hulpverleners over de vloer krijgt. En ik denk ook dat we onder de mensen die het zich kunnen veroorloven en die toch kiezen voor inzet van professionals, een snelle groei gaan zien van zelfbetaalde dienstverlening op dit gebied. Dat past wel bij de eigenwijze Hollanders die wij zijn: ‘Ik regel het liever zelf, dan weet ik wat ik krijg’.

Op de social media zag ik gisteren veel kritiek op Edith Schippers, die in de Tweede Kamer vertelde hoe trots ze is op onze gezondheidszorg. Terecht of niet, kritiek spuien is makkelijk. Als we zo veel problemen zien, welke oplossingen zijn we dan bereid zelf aan te dragen?

Delen