Belofte

Gisterenochtend werd ik erop gewezen dat Emile Roemer van de SP bij Pauw had gezegd na de verkiezingen niet deel te nemen aan een kabinet als de coalitiepartijen hierin niet het Nationaal Zorgfonds omarmen. Ik had de uitzending gemist en heb die dus teruggekeken. Het wordt spannend op 34:29 als Roemer – na uitgebreid de zegeningen van het Nationaal Zorgfonds te hebben geschetst – van Pauw inderdaad de vraag voorgelegd krijgt of hij wel wil deelnemen aan een kabinet dat dit niet omarmt.

Wat volgt is een omhaal van woorden die Pauw dwingt om keer op keer door te vragen, maar uiteindelijk komt het hoge woord eruit. Roemer zegt dat hij niet gaat meeregeren in een kabinet dat de marktwerking in de zorg niet afschaft. “En dat is hetzelfde”, reageert hij als Pauw nog een keer doorvraagt of hij hiermee bedoelt dat de coalitiepartijen mee moeten gaan met het plan voor het Nationaal Zorgfonds.

Het antwoord op de vraag hoe slim het van Roemer was om zich in zo’n vroeg stadium al tot het doen van deze uitspraak uit zijn tent te laten lokken, weten we als na de verkiezingen de kabinetsformatie van start gaat.

Hoe dan ook, voor het debat tussen de voor- en tegenstanders van het Nationaal Zorgfonds dat ik vorige week op deze plaats aanzwengelde ben ik op zoek naar een datum waarop alle beoogde deelnemers kunnen. Wordt vervolgd. Op dit moment laat ik mij nog niet ontlokken tot de uitspraak of het wel of niet gaat lukken, dan hoef ik straks ook geen sorry te zeggen.

Delen