Beloon de huisarts

De mussen kunnen van het dak vallen, de Tweede Kamer kan met reces zijn, maar de ‘zorg geen markt’-lobby rust niet. Op zaterdagochtend tweette Renske Leijten (Tweede Kamer, SP): ‘Huisartsen bonus geven als ze doorverwijzen naar wens van zorgverzekeraar? VVD PvdA D66 vinden het prima’. Met verwijzing naar een motie die ze op 1 juli had ingediend, waarin ze de regering verzoekt te voorkomen dat zorgverzekeraars huisartsen bonussen mogen geven als zij gewenst doorverwijzen.

Ik tweette terug: ‘En als de wens van de zorgverzekeraar gebaseerd is op wat het beste is voor de patiënt?’. De rest van de middag werd het niet meer echt rustig in mijn Twitter tijdlijn. De reactie van Renske Leijten was dat tegenover de doorverwijzing geen financiële beloning hoort te staan maar overredingskracht. Een woord dat op mij overkomt als: ‘Ik ben de dokter dus ik weet wel wat het beste voor u is. Luistert u nu maar gewoon naar mij dan komt het allemaal goed’. In de tijd dat de dokter nog in één rijtje stond met de notaris en de dominee werkte dit misschien nog, maar anno 2015 hoef je hier bij de meeste mensen niet meer mee aan te komen.

Ook veel andere mensen die reageerden, vielen over de financiële beloning voor de huisarts. Toch ligt die in het verlengde van de voorzichtige start die begin dit jaar – met goedkeuring van de Landelijke Huisartsen Vereniging – is gemaakt met een nieuw bekostigingsmodel voor de huisartsenzorg. Prestaties belonen op het gebied van doorverwijzing is hierin een logische vervolgstap.

Delen