Beroep onder de loep

In de medische wereld kom je veel verschillende beroepen tegen. Deze keer aandacht voor vaktherapeut beeldend Soley Omarsdottir: Als je bent uitgepraat, kan creatieve therapie een instrument zijn om de verdieping te zoeken.”

Tekst: Andrea Linschoten | Beeld: Marco Okhuizen/DB

Voor Soley Omarsdottir (42) uit het Zuid-Hollandse Noorden is kunst altijd iets vanzelfsprekends geweest: “Mijn moeder is schilder en ik heb ook altijd geschilderd. Kunst neemt bij mij een bijzondere plek in. Je kunt er emoties mee verwerken, je krijgt een andere blik op de wereld en het kan rust creëren. Toen ik in de psychiatrie met daklozen werkte en merkte wat kunst met hen deed, wilde ik ook de theoretische kennis hebben om kunst toe te passen binnen een behandeling. Daarom ben ik de opleiding tot beeldend therapeut gaan volgen. Ik voelde wel dat het werkte, maar ik wilde kunst bewust kunnen inzetten.

Het mooie van mijn vak is dat het mensen in de kern aanspreekt. Als je niet overal woorden voor hebt, het rationeel niet goed weet, kun je je in beeld vaak wel uitdrukken. Ik werk bijvoorbeeld ook met militairen met PTSS. Het is mooi om te zien dat creatieve therapie die stoere mannen inzicht geeft in hun problemen en hun situatie echt kan verbeteren. Ook heb ik een groepstherapie ontwikkeld op basis van beeldende therapie en mindfulness, gericht op mensen die stil willen staan bij hun (te drukke) leven.

‘Creatieve therapie is niet zweverig’

Ik vind creatieve therapie niet zweverig. Beelden zijn juist heel concreet. Misschien heeft het die naam, omdat wij creatievelingen niet zo wetenschappelijk geschoold zijn, maar gelukkig is er steeds meer aandacht voor evidence based werken.

Ik zie creatieve therapie als een mooie aanvulling op de behandeling van bijvoorbeeld een huisarts, psycholoog of fysiotherapeut. Soms is iemand uitgepraat en bij psychosomatische klachten is creatieve therapie dan een geweldig instrument om verdieping te zoeken. Een mens is niet één ding, maar een vat vol woorden én beelden.”
praktijkinbeeld.com

Delen