Beroep onder de loep – Optometrist

Tamara Verkerk-Brussee droomde er al jong van om ontwikkelingswerk te gaan doen. “Als optometrist kun je dan echt iets betekenen.”

Tekst: Andrea Linschoten | De Beeldredaktie/Bart van Overbeeke

Tamara Verkerk-Brussee (33) kwam eigenlijk bij toeval op de studie voor optometrist uit: “Ik studeerde aan de technische universiteit, maar ik miste medische vakken. Ik ben toen gaan googelen op de combi medisch en technisch en dat werd dus optometrie.

Als optometrist vervul je een brugfunctie tussen opticien, huisarts en oogarts. De opticien kijkt met name naar de bril, maar een optometrist kijkt echt in het oog wat het probleem is. Het oog is een klein orgaan, maar toch een belangrijk zintuig. Oogproblemen hebben een enorme impact op het dagelijks leven. Wat ook meespeelde bij mijn keuze is dat ik er van jongs af aan van droom om ontwikkelingswerk te doen en als optometrist kun je dan echt iets betekenen.

‘Een mooie combi van medisch en technisch’

Het beroep is inhoudelijk erg breed, en daarnaast is het ook heel afwisselend werk. Afhankelijk van waar je werkt, doe je screening, diagnose, behandeling of onderzoek. Ik heb gewerkt in een revalidatiecentrum waar ik low-visionpatiënten begeleidde. Daar werkte ik samen met de klinisch fysicus, ergotherapeut en maatschappelijk werker. Later werkte ik in een ziekenhuis, waar ik onder supervisie van de oogarts zelfstandig spreekuur hield. Tijdens zo’n spreekuur zag ik bijvoorbeeld patiënten met diabetes en glaucoom en deed ik controles na staaroperaties.

Momenteel doe ik wetenschappelijk onderzoek aan de VU in Amsterdam (validatie van leeskaarten), maar begin volgend jaar vertrek ik met mijn man, die oogarts is, en onze drie kinderen voor een paar jaar naar Zambia. Op uitnodiging van een ziekenhuis gaan we een oogkliniek opzetten. We gaan daar behandelen, opleiden en onderzoek doen. In dat project komt al mijn ervaring samen.

eyeforzambia.org

s041620-01

 

Delen