Bestrijding rivierblindheid succes

De aanpak van rivierblindheid, de ziekte die miljoenen mensen in Afrika en Latijns-Amerika bedreigt, werpt vruchten af. Zo is Colombia het eerste land ter wereld waar rivierblindheid is uitgeroeid. En op korte termijn worden dergelijke successen verwacht in Mexico, Ecuador en andere buurlanden. Dat bleek vandaag op een bijeenkomst over rivierblindheid met ambassadevertegenwoordigers van de betrokken landen.

Rivierblindheid (onchocerciasis) is wereldwijd een van de meest voorkomende vormen van blindheid. De ziekte wordt overgedragen door een de beet van een vlieg die langs rivieroevers leeft en kan hevige jeuk, oogafwijkingen en uiteindelijk blindheid veroorzaken. De ziekte is echter goed te bestrijden. Het Onchocerciasis Elimination Program van de pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie en het Mectizan Donatie Programma (MDP) van MSD hebben hier aan bijgedragen.

Volgens dr. Wilma Stolk, onderzoeker aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en een van de sprekers op de bijeenkomst, is er reeds een aanzienlijke gezondheidswinst bereikt in Afrika dankzij langlopende donaties van Mectizan voor de bestrijding van rivierblindheid. De bestrijdingsprogramma’s zijn zo effectief dat men nu streeft naar complete eliminatie van de ziekte. Het Erasmus MC onderzoekt momenteel in welke landen eliminatie bereikt kan worden en wat de kosten hiervan zijn.

Ook de blinde cabaretier Vincent Bijlo, ambassadeur in de strijd tegen rivierblindheid, is enthousiast over de geboekte resultaten. “Het is al vrij lastig om blind te zijn in Nederland. Ik moet er niet aan denken hoe het is om als blinde door het leven te moeten gaan in een ontwikkelingsland. Ik ben blij dat MSD het geneesmiddel tegen rivierblindheid gratis en voor niets blijft leveren totdat hopelijk in 2020 de ziekte uitgebannen kan zijn,” aldus Vincent Bijlo.

In Haarlem produceert MSD al tientallen jaren geheel belangeloos het geneesmiddel Mectizan dat rivierblindheid voorkomt.  Concreet wordt jaarlijks bij circa 40.000 mensen blindheid voorkomen. Via het MDP, dat vorig jaar 25 jaar bestond, heeft MSD al meer dan 1 miljard behandelingen voor rivierblindheid gratis weggegeven. En MSD zal dit blijven doen totdat de ziekte geheel is uitgeroeid. Dit jaar worden 700 miljoen tabletten geproduceerd en in 2015 zullen dat er meer dan 1 miljard zijn. Ga voor meer informatie naar www.msd.nl.

 

 

 

 

Delen