Bevlieging

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Het is een goede zaak als huisartsen bevlogen zijn. En zeker ook als ze daarbij niet alleen aan hun eigen belangen denken, maar ook iets willen betekenen voor hun vakgenoten. Maar is het daarmee ook een goed idee om een nieuw initiatief in het leven te roepen, bedoeld ‘om een aantal zaken voor huisartsen te behartigen’

De negen bevlogen huisartsen die achter dit plan zitten, willen bij hun collega-huisartsen geld inzamelen om adviseurs aan te trekken die werk gaan maken van betere tarieven, zorginkoop, onderhandelingsruimte en vertegenwoordiging. Zulke adviseurs zijn altijd wel te vinden, dat is het probleem niet. Als geld beschikbaar is, zijn adviseurs ook beschikbaar. Maar als het om vertegenwoordiging gaat (en daarmee impliciet ook om die drie andere zaken), betalen huisartsen al aan de Landelijke Huisartsen Vereniging of aan de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen. Een aantal huisartsen is zelfs lid van beide.

‘Van nieuw huisartseninitiatief zullen waarschijnlijk vooral adviseurs beter worden’

Dat het collectief vraagt om geld in te leggen voor het inhuren van adviseurs ‘om ons goed te laten adviseren op een niveau dat huisartsen nog niet eerder hebben betrokken’ kan moeilijk anders worden opgevat dan als een motie van wantrouwen tegen de LHV en VPHuisartsen. Beide partijen mogen zich achter de oren krabben dat de negen huisartsen het blijkbaar noodzakelijk vinden om dit te doen. Maar de negen bevlogen huisartsen zouden zich ook moeten realiseren dat van het plan waar zij nu mee komen waarschijnlijk vooral die adviseurs beter zullen worden.

2 Reacties Reageer zelf

  1. Roelien Vossers
    Geplaatst op 15 juni 2022 om 08:04 | Permalink

    L’histoire se répète: toen De Bevlogen Huisartsen eerder dit jaar aan de slag gingen om een bezuiniging op de chronische zorg te voorkomen, kregen zij ook over zich heen dat hun actie niet veel voor de huisartsen zou opleveren maar wel voor de adviseurs. Deze commentatoren hadden geen kennis van de plannen van De Bevlogen Huisartsen. Inmiddels is die bezuiniging, met deze adviseurs, succesvol afgewend: circa 100 miljoen behouden voor de huisartsenzorg. Van Wijck volgt dezelfde aanpak: wel een mening maar niet eerst navraag doen naar de plannen bij De Bevlogen Huisartsen. Had hij dat wel gedaan dan had hij kunnen vaststellen dat de plannen van De Bevlogen Huisartsen over veel meer gaan dan het betrekken van adviseurs en juist gericht zijn op samenwerking met de LHV en VPH.

  2. Frank van Wijck Frank van Wijck
    Geplaatst op 15 juni 2022 om 09:30 | Permalink

    Hoe waardevol dat vorige initiatief ook geweest mag zijn, door een aantal huisartsen wordt naar dit nieuwe initiatief toch wel degelijk met argusogen gekeken. Als samenwerking met de LHV en VPH het uitgangspunt is, waarom dan beginnen met geld inzamelen om adviseurs aan te trekken? Die horen bij LHV en VPH te zitten, en daarvoor betalen huisartsen al.