Bewegingsadviseur

‘Je bent al een paar avonden laat naar bed gegaan. Dat is slecht voor je concentratie. Ga vanavond eens om half elf naar bed.’ Als een bekende dat tegen me zegt, zou ik hem of haar een bemoeial vinden. En al helemaal als een medicus het zou adviseren; ik bepaal dat zelf wel. Maar hier is mijn elektronische polsbandje aan het woord. Het registreert elke
beweging die ik maak en weet daardoor precies wanneer ik naar bed ga, hoe ik ’s nachts lig te woelen en wanneer ik opsta. Het wordt allemaal draadloos doorgeseind naar het scherm van mijn mobiele telefoon, zodat ik op elk moment in overzichtelijke grafieken mijn levensritme kan bestuderen, compleet met de welgemeende adviezen van het apparaatje.

Vannacht heb ik 90 procent van mijn slaapdoel gehaald. Ik viel in slaap na 11 minuten, maar ik had lange perioden van lichte slaap. En gisteren haalde ik overdag 50 procent van mijn bewegingsdoel. Mijn polsbandje trilde regelmatig om duidelijk te maken dat ik te lang achtereen stilzat. ‘Vorige week heb je al je doelen overtroffen. Probeer dat succes deze week te herhalen.’ Logisch, toen was ik nog op vakantie.

Ik ben wel geschrokken van mijn vele stilzitten

Er zijn inmiddels veel apparaatjes op de markt die ons gedrag gedetailleerd kunnen vastleggen. Mijn Jawbone Up24 (jawbone.com) is lang niet de enige. Er zijn polsbandjes van bijvoorbeeld Fitbit en Nike. De meeste smart watches kunnen ook de lichaamsactiviteit meten. Net als een mobiele telefoon trouwens, bijvoorbeeld met de apps Moves (Apple
en Android) en Accupedo (Android).

Door mijn polsbandje ben ik wel geschrokken van mijn vele stilzitten. Goedpraten of onderschatten kan niet meer, de grafieken liegen niet. Maar ik heb mijn gedrag nog niet veranderd. Misschien moet ik mijn grafieken delen met andere polsbandjesgebruikers, dat kan met één druk op de knop via de site van de fabrikant. Maar ik zit niet te wachten op nog meer prekerigheid.

Delen