Bieke’s Tea-Ramisu

Sinds zij vorig jaar samen met haar man Thomas het bedrijfje Mr & Mrs Tea is gestart, is Bieke The-Quick (41, voormalig fysiotherapeut) volop aan het experimenteren met bijzondere Aziatische theesoorten als ingrediënt in de keuken.

Tekst: Monique Bowman | Beeld: Joost Hoving/DB

“Onze fascinatie voor thee begon nadat een buurvrouw, na een bezoek aan China, Tie Guan Yin-thee voor ons had meegebracht. Dat vonden we zó lekker dat we ons in het fenomeen thee zijn gaan verdiepen. Nu ik steeds meer soorten ontdek, zoek ik ook tijdens het koken geregeld naar mooie smaakcombinaties met thee. Zo maak ik deze tiramisu, een geliefd dessert in onze familie, nu vaak met Japanse matcha in plaats van met koffie. Een pure, ongezoete matcha-thee smaakt een beetje spinazie- of avocado-achtig. Het geeft een bijzondere Aziatische twist aan dit Italiaanse toetje.”

AA05-2016p076a

Bieke’s Tea-Ramisu

(Voor 6-8 personen)

Ingrediënten

  • 500 gram mascarpone
  • 100 gram poedersuiker
  • 4 eidooiers
  • 4 el Cointreau
  • 3 theelepels matcha-theepoeder en wat extra om het gerecht mee te bestrooien (matcha = Japanse thee, verkrijgbaar bij o.a. toko en via mrmrstea.nl)
  • 2 eiwitten
  • 1 pak lange vingers
Bereiding

Klop het eigeel met de poedersuiker glad, voeg de Cointreau en mascarpone toe en meng tot een romig geheel. Klop 2 eiwitten stijf en spatel deze voorzichtig door het mascarponemengsel. Zet sterke matcha: doe ongeveer 3 theelepels van het poeder in een diep bord, schenk hier een klein beetje koud water bij en roer dit tot een pasta. Voeg er vervolgens circa 150 ml warm (max. 80 graden) water aan toe en roer goed door tot er een groen ‘soepje’ ontstaat. Doop de lange vingers even in de matcha (zorg dat ze niet te nat worden) en rangschik ze in een platte (liefst glazen) schaal. Verspreid hier de helft van het mascarponemengsel over, rangschik hierover weer een laag in matcha gedoopte lange vingers en bedek deze tweede laag met de rest van het mascarponemengsel. Bestuif met een laagje matchapoeder en laat een nacht in de ijskast opstijven.

Wijntip Han Sjakes

Bladerend in de wijnboeken, op zoek naar iets lekkers bij tiramisu, viel mijn oog op marsala. Marsala? We zijn het bestaan van deze ooit zo beroemde Siciliaanse wijn bijna vergeten. Net als port, sherry, madera en talloze andere versterkte wijn is marsala ontstaan door de gewoonte om wijn met alcohol te conserveren voor transport over zee.

De extra alcohol beschermt de wijn tegen bederf. Tegelijkertijd zorgt de oxidatie van de drank voor die opwindende, rijke smaak. Bij dit type wijn wordt doelbewust gestreefd naar wat je de schoonheid van ouderdom zou kunnen noemen, al gebeurt dit dan niet meer in het ruim van houten zeilschepen.

Marsala is gemaakt van witte druiven, al doet de kleur van de wijn door zijn leeftijd anders vermoeden. Hij is minder zoet en lichter in alcohol dan de van rode druiven gemaakte tawny port die ik uitzocht. Het smaakpalet verschilt, maar houtgerijpte zoete wijn stelt nooit teleur bij taartachtige toetjes zoals tiramisu.

Graham’s, Tawny Port10 Year Old Rijk en zacht, met een onweerstaanbaar aromaprofiel met noten, dadels, karamel, gember, kruidnagel, vijgen en kaneel, 20 procent alcohol (o.a. Gall & Gall, € 17,99).

Pellegrino,Marsala Fine Krenten, appelstroop, amandel en een sherryachtige belegenheid met intrigerende trekjes die doen denken aan champignons, kamperfoelie en zoetzure augurk, 17 procent alcohol (o.a. Mitra, € 8,99). 

 

 

Delen