Blinde Vlek
“Ieder mens heeft recht op een goed leven.” Geloof het of niet, maar dit is echt de eerste zin onder het kopje ‘Visie’ op de website van zorgaanbieder Humanitas DMH. Interim bestuurder Raimond Nicodem heeft die zin goed begrepen, blijkens zijn beloning voor een maand werk als interimmer voor deze organisatie. Het valt Nicodem zelf niet eens zo heel erg te verwijten dat hij de topbeloning pakte die de Volkskrant afgelopen zaterdag in het nieuws bracht. Voor interimmers geldt nu eenmaal: wat de gek ervoor geeft. Nicodem had hooguit zo netjes kunnen zijn om te zeggen dat de hoogte van zijn beloning niet passend is voor werk in de publieke sector.
De raad van toezicht is echter de partij die écht boter op het hoofd heeft gehad. “De beloning van Nicodem is op zijn minst pikant te noemen”, stelde Skipr. Dat is gezien de hoogte van het bedrag een gotspe. Net zoals het een gotspe is dat de raad van toezicht zich in een reactie aanvankelijk beperkte tot de opmerking dat ze unaniem achter de keuze staat om Nicodem als interimmer aan te stellen. Ze had in de aanstellingsprocedure minstens de kritische kanttekening kunnen plaatsen: “Zeg Raimond, we weten dat je de juiste man bent voor deze klus hoor, maar die beloning daar moeten we het toch echt nog even over hebben”. Blijkbaar is dat niet gebeurd.
Toezichthouders die zo’n stap overslaan, hebben blijkbaar geen oog voor de discussie over beloningen in de zorg, die zich al geruime tijd afspeelt in de samenleving. Ik vraag mij dan af of deze toezichthouders hun eigen functie eigenlijk wel begrepen hebben. Nicodem vertegenwoordigt zijn eigen belangen en mag dus vragen wat hij wenst. De toezichthouders zitten er in het belang van andere mensen: de cliënten van de organisatie. En in hun belang is het de enig juiste beslissing van Nicodem en de toezichthouders dat ze inmiddels hun vertrek hebben aangekondigd.
8 reacties
Klare taal! De toezichthouders hebben klaarblijkelijk onvoldoende rekening gehouden met de effecten van deze keuze. De good governance geeft zeker richting, maar wordt niet altijd toegepast. De reputatie voor de sector, voor de organisatie Humanitas DMH maar net zo goed het vak van interim management wordt geschaadt. Ik ben er van overtuigd dat er voor veel minder geld meer prestaties gerealiseerd kunnen worden. Dus ‘opstappen’ is de enige uitweg die er nog lag. Nu werken aan herstel van vertrouwen.
Erik Schensema
17 september 2013 / 08:39Een kanttekening/vraag bij je conclusies: weet je zeker dat die €95.000,- niet het resultaat was van onderhandelingen tussen Nicodem en de raad van toezicht?
Citaat:
“Ze had in de aanstellingsprocedure minstens de kritische kanttekening kunnen plaatsen: “Zeg Raimond, we weten dat je de juiste man bent voor deze klus hoor, maar die beloning daar moeten we het toch echt nog even over hebben”. Blijkbaar is dat niet gebeurd.”
– dus wellicht is de raad van toezicht juist heel bewust met die €95.000,- akkoord gegaan, wat natuurlijk nog ergerlijker zou zijn.
J.Koch
17 september 2013 / 09:44@Joost: Op grond van de berichtgeving kan ik niet achterhalen of de raad van toezicht gewoon niet heeft opgelet, of wel heeft nagedacht over die beloning maar er tóch mee akkoord is gegaan. Maar je kanttekening is terecht.
Frank van Wijck
17 september 2013 / 09:47We kennen het verhaal natuurlijk amper. Speculatief maar wellicht de moeite waard om te overdenken: ze zaten net als een patiënt met de rug tegen de muur? Kiezen zonder keuze?
GK Mitrasing
17 september 2013 / 10:11@Glenn: Ook voor interimmanagement bestaan regels. Tot op zekere hoogte ongeschreven weliswaar, maar genoegzaam bekend in het veld. Bovendien bestaan er werving- en selectiebureaus die op basis van deze regels én van gerichte competenties mensen aanbieden. Die kunnen snel schakelen en beschikken over een breed portfolio aan geschikte mensen. Op dit niveau was dus van “rug tegen de muur” geen sprake.
Frank van Wijck
17 september 2013 / 10:20“Het valt Nicodem zelf niet eens zo heel erg te verwijten dat hij de topbeloning pakte…”
“Nicodem vertegenwoordigt zijn eigen belangen en mag dus vragen wat hij wenst.”
Ik vraag me af of het wel zo vanzelfsprekend is dat het individu het onderste uit de kant wil hebben, zeker in deze sector.
Remko Varkevisser
17 september 2013 / 13:20@Remko: Het onderste uit de kan willen halen zal in ieder geval niet carrièrebevorderend zijn. Dat geldt in iedere branche. Van een zorgaanbieder mag je alleen wel verwachten dat die beseft dat het niet zijn eigen geld is dat hij uitgeeft, maar maatschappelijk kapitaal.
Frank van Wijck
17 september 2013 / 13:58We schieten weer eens uit de losse pols vol uit de heup.
Kennen al deze experts de gang van zaken tot in detail van deze casus? Wat was het uurloon van deze man, wat was de afspraak over het aantal te werken uren per dag, per week, per maand, vergoeding reiskosten/reistijd, wat was de zwaarte van de klus? Wat was de contractueel vastgelegde uitkomst? Bonus?
Het is allemaal onbekend en toch menen velen een oordeel te moeten vellen over deze zorginstelling en deze directeur.
Natuurlijk roept e.a. vragen op, maar laat de antwoorden en de verantwoording in alle openbaring maar tot ons komen.
Volgens het in de kranten, NRC&Volkskrant, afgedrukte urenstaatje van de betrokken directeur staat een marktconfrom uurloon van 250 euro vermeld. Het onderliggend contract is onbekend.
Hij declareerde in de betreffende maand echter 315 uur. Dat roept wel vragen op. Alleen investment bankers en Hedge fund directeuren lijken zonder slaap te kunnen en 24 uur per dag te willen en kunnen en moeten werken. Geldt dit ook voor directeuren van zorginstellingen? Deze directeur is 11 uur per dag in de weer geweest voor Humanitas. Kan dit? Is dit realistisch? Hangt van de chaos en van het onderliggende contract af.
Een maand aanpakken is menig zorgaanbieder niet vreemd, makkie, eerder regel dan uitzondering.
Hoeveel dagen heeft een maand en hoeveel uren zitten er in een dag? Of rekenende hij reistijd ook als werktijd?
De schijn is nu wel dat de betrokken directeur als een beest heeft gewerkt om 1 miljoen euro te besparen; hamvraag is dan ook of Humanitas een goed geleid bedrijf was voordat deze directeur aan de slag moest? Was het een giga puinhoop dan is 315 uur in 1 maand inclusief reistijd en woonwerkverkeer realistisch.
100.000 euro per maand is dan onderbetaald.
Ieder mens heeft recht op een goed leven. Prima visie. Niets mis mee. Achmea directeuren doen niet anders. Die komen voor het loon van de Humanitas directeur hun bed niet eens uit. Mag allemaal.
Ieder Mens heeft recht op een goed leven. Dat mogen Ministers, beleidsambtenaren en zorginkopende bestuurders van zorgverzekeraars boven hun bed hangen en boven hun bureau en als screen saver op hun computers en smartphones en ipads.
En iedere ochtend op de knietjes bidden en iedere avond danken voor het gunnen van een goed leven aan anderen.
Dan kunnen de zorgaanbieders ook eens zeggen wat een goed leven is.
ANH Jansen
17 september 2013 / 14:54