Bomen voor bijzondere mensen

‘Zelf getroffen door een ernstige ziekte kozen Ben Visser en Hennie Steenbakkers in 2017 voor deze bijzondere Kurkiep: Ulmus Suberosa, ondanks (dat) ik hun wees dat ook deze iep bevattelijk is voor de door ons bekende iepenziekte (…)’*

‘Ik’ is Frens van den Biggelaar. Onder het motto ‘de wereld iets mooier maken dan zoals we hem aantroffen’ begon hij samen met zijn vrouw Mia bomen te verzamelen. Het resultaat is een indrukwekkende bomentuin.

Frens is bomenkenner maar bovenal bomenliefhebber. Je hoort het hem denken: waarom kiezen twee mensen die worden geconfronteerd met een ernstige ziekte voor een boom die zelf erg bevattelijk is voor ziekte en hieraan kan bezwijken? Het citaat is de eerste zin van een toelichting bij de betreffende boom. Tussen de honderden andere bomen valt de Kurkiep niet echt op. De aandacht wordt vooral getrokken omdat hij wordt omringd door viooltjes en andere bloemen.

Waarom is de Kurkiep bijzonder? Vanwege opvallende kurklijsten op de takken. Dat staat althans op internet, maar niet in de toelichting. Daarin lezen wij wel waarom Ben Visser en Hennie Steenbekkers bijzonder zijn: ‘Jullie zijn een voorbeeld voor “hèèl” velen. Doch vooral aan jullie kinderen Roland, Dennis, Stephan en Susan geven jullie hèt ultieme voorbeeld van wat “onvoorwaardelijke liefde” nou “ècht” inhoud!!!’

Frens van den Biggelaar heeft achttien jaar als verpleger gewerkt. Rond zijn 35ste besloot hij hovenier te worden en begon het echtpaar met veel succes een hoveniersbedrijf. Wat trekt iemand in bomen? ‘Ze zijn onze oudste en grootste vrienden. Zolang er mensen zijn, hebben ze ons ten dienste gestaan. Ze bieden beschutting, vruchten en zaden, we maakten er huizen en schepen van, vulden onze haarden ermee. Ze verdienen ons respect.’

De bomentuin groeide uit tot ‘Landgoed D’n Hooidonk’. Door herhaalde aankopen van stukken land omvat het terrein nu 7,5 hectare. De collectie omvat ruim 2200 bomen, waarvan 1800 verschillende soorten in alle fasen van ontwikkeling en groei. Hieronder bevinden zich honderd varianten van de mammoetboom, tachtig soorten eiken, zestig soorten beuken en dertig soorten seringen. In 2010 vond de officiële opening plaats.

‘Landgoed D’n Hooidonk’ bevindt zich in Den Dungen. Van dorpjes als Den Dungen hoor je louter wanneer je er bent geweest. Of wanneer er ooit een geruchtmakende moord is gepleegd. Den Dungen kreeg landelijke bekendheid door de moord op neurologe Ingrid Hakkert. Op 29 juli 2001 trof de politie haar dode lichaam. Ik heb haar goed gekend. Haar dochter Femke overleefde de aanslag. Tot op heden is onbekend wie de dader was.

De imposante bomentuin ligt ruim vijf kilometer van het huis waar wij drie decennia wonen, maar ik had er nog nooit van gehoord. Ik ontdekte ‘Landgoed D’n Hooidonk’ recentelijk in een boek over arboreta. Maar zelfs met het adres in de hand is het nog zoeken. Verwacht geen park met  statige lanen en lommerrijke paden. Je loopt over gras van boom naar boom: het is een catalogus in het echt. Wanneer bomen sociale organismen zouden zijn, had ik een beetje met hen te doen.

De charme van ‘Landgoed D’n Hooidonk’ is het persoonlijke stempel van het echtpaar van den Biggelaar. Hun levensfilosofie staat vlak bij de ingang als een hartenkreet verwoord en hierin treffen de namen van filosoof Emanuel Levinas en psychiater Dirk de Wachter. Op bordjes zoals die bij de Kurkiep maken we kennis met mensen – vooral uit de buurt – die in dit geen geval geen lintje maar een boom verdienen. Ingrid Hakkert gun ik hier heel graag een mooie sering.  

Onder de titel ‘Tree Art Festival’ worden in de bomentuin tot en met 16 juli 2023 werken van regionale kunstenaars geëxposeerd. De toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd. Het adres is Rijndonksestraat 1, 5275 HJ Den Dungen.  

Delen