Brede blik

Psychiater Jeroen Terpstra van GGz Centraal heeft behoorlijk wat media-aandacht gekregen voor zijn crowdfunding actie. Hij wil hiermee voldoende geld bij elkaar brengen om te investeren in versnelde marktintroductie van een zelfontwikkelde diagnostische camera. Deze camera registreert de non-verbale communicatie tussen patiënt en behandelaar, wat volgens Terpstra een positieve invloed heeft op de diagnosestelling en het bepalen van de vervolgbehandelingen.

Een interessante reactie hierop lezen we op Skipr, namelijk de vraag waarom zijn werkgever dat geld niet gewoon beschikbaar stelt. Terpstra laat desgevraagd weten dat die het hiervoor benodigde geld niet hieraan kan besteden in tijden van bezuinigingen. Juist daarom heeft hij er een eigen bedrijfje voor opgericht en is hij nu dus bezig met die crowdfunding actie. Voorlopig gaat er alleen maar heel veel tijd en geld zitten in de ontwikkeling, stelt hij. Toch zou het mooi zijn als die tot een concreet resultaat leidt, want zijn gedachte dat het structureel vastleggen en analyseren van non-verbaal gedrag in de arts/patiëntcommunicatie meerwaarde heeft, is beslist interessant om verder te onderzoeken.

In een interview op www.zorgdialoog.nu geeft Terpstra aan ook een achterliggend doel te hebben met zijn ontwikkeling: meer transparantie bieden over het werk van de psychiater. Ook aan de zorgverzekeraars, stelt hij, want die snappen echt niet wat psychiaters doen. “Dat neem ik ze niet kwalijk”, zegt hij, “want we houden dat beeld zelf in stand.” Hij stelt dat de sleutel om tot de oplossing te komen ligt in het laten zien van de realiteit van verwarde mensen. Een interessante gedachte. Ik ben benieuwd hoe zijn collega’s hier tegenaan kijken.

Delen