Brevet van onvermogen

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Een curieus bericht over Santiz, de paraplu waaronder de twee Achterhoekse ziekenhuizen Slingeland (Doetinchem) en Koningin Beatrix (Winterswijk) vallen. De organisatie heeft Marcel Baas van ZB Communicatie & Media aangetrokken ‘om de reputatie van het ziekenhuisbestuur te redden’.

Dat het met die reputatie niet best gesteld is, is duidelijk. De onzekere toekomst van het ziekenhuis in Winterswijk zorgt voor veel discussie in de regio en daarin heeft het Santiz-bestuur nu niet echt voorbeeldig opgetreden. Om te beginnen heeft het zichzelf in het defensief geplaatst door onvoldoende duidelijk te communiceren over zijn beleidsplannen en dus te moeten reageren op alle commotie die daarover is ontstaan. Vervolgens biedt het de medewerkers van beide ziekenhuizen hiervoor wel excuses aan en biedt het hen aan om zelf met ideeën te komen. Maar het legt de medewerkers ook een brief voor met een ‘puntsgewijze toelichting’ die door de omhaal van woorden meer vragen opwerpt dan ze beantwoordt, en die toch op zijn minst de suggestie wekt dat het ziekenhuisaanbod in Winterswijk ter discussie staat.

Je reputatie ben je zelf, die kun je niet inhuren

Allemaal niet goed voor je reputatie als bestuurders inderdaad. Maar heeft het dan zin om iemand van buitenaf aan te trekken om die reputatie weer een boost te geven? Nee natuurlijk, zelfs niet als die persoon een indrukwekkende staat van dienst heeft opgebouwd op het gebied van reputatievraagstukken. Je reputatie ben je zelf, die kun je niet inhuren. Als bestuurders hoor je het lef te hebben om in heldere bewoordingen impopulaire maatregelen aan te kondigen als die nodig zijn om de toekomst van je organisatie veilig te stellen. Schuilen achter de brede rug van een boodschapper die je verhaal met mooiere woorden kan communiceren dan je zelf kunt, is een brevet van onvermogen.

2 Reacties Reageer zelf

 1. Joep Scholten
  Geplaatst op 11 december 2019 om 13:40 | Permalink

  Veel scherper dan jij het stelt, kan het nauwelijks. Waarbij je maar weer eens de vinger op een irritant zere plek legt, namelijk die van het onvermogen van ‘zogenaamde bestuurders’.

  Daarbij valt op dat deze ‘koekenbakkers’ (een meer vriendelijke kwalificatie had ik even niet in de aanbieding) zelden of nooit worden gecorrigeerd door de Raad van Toezicht. Niet zo vreemd, want in die clubs vind je een oververtegenwoordiging van het soort medemens dat accommoderen en conformeren als standaardreactie in de aanbieding heeft.

  Het enige dat de directie van Santiz nog rest, is de kosten van die ingehuurde communicatiedeskundige van hun eigen salaris te betalen.

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 11 december 2019 om 16:49 | Permalink

  Boeiende suggestie van je Joep. Ik heb nog geen persbericht voorbij zien komen dat dit bevestigt.