Grensverleggend

Wethouder Elvira Schepers van Winterswijk maakt zich zorgen nu Streekziekenhuis Koningin Beatrix, volgens berichtgeving van Tubantia de intensive care, de kinderafdeling en de verlosafdeling kwijtraakt. “De grote vraag is of de spoedeisende hulp en de cardiologie in Winterswijk kan blijven als er geen IC meer is”, zegt ze. Een realistischer vraag zou zijn: “Moeten patiënten nog wel voor spoedzorg naar dat ziekenhuis willen als er geen IC meer is?”

Op social media lees ik als reacties dat de fusie met het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem als Santiz) nooit had moeten plaatsvinden en dat voor spoedzorg de reisafstand van Winterswijk naar Doetinchem te lang is. De eerste reactie gaat voorbij aan de vraag of Streekziekenhuis Koningin Beatrix zonder die fusie überhaupt overeind was gebleven. De tweede houdt geen rekening met het feit dat het ziekenhuis in een grensregio ligt. Ziekenhuis St Marien in Borken, net over de grens, heeft ook een afdeling verloskunde en een IC en ligt veel dichterbij dan Slingeland.

Tom van Beek, raadslid van Voor Winterswijk, stelde op Twitter dat het hoog tijd is dat politiek en inwoners gezamenlijk in actie komen voor behoud van een volledig ziekenhuis. Een begrijpelijk sentiment, maar welke macht denken ze te hebben om dit te bewerkstelligen? En bovendien: zou die actie niet een beetje laat komen? De basis voor deze ontwikkeling in het ziekenhuislandschap is immers al jaren geleden gelegd.

Delen