Buigzaam

GroenLinks krijgt er op de social media flink van langs. De partij stemde eerder deze week tegen de motie van SP en PvdA voor afschaffing van het eigen risico (en dus ook tegen precies dezelfde motie van de PVV). Dit terwijl GroenLinks voor de verkiezingen nog tot het kamp behoorde dat een linkse coalitie tot stand wilde brengen, met als doel onder andere juist de afschaffing van dat eigen risico.

De partij heeft zijn volwassenwording in de Haagse arena dus snel bewerkstelligd, kunnen we hieruit concluderen. Het motorblok waarmee GroenLinks aan tafel zit om een nieuw kabinet te vormen (VVD, D66 en CDA) is immers tegen afschaffing van het eigen risico. Als GroenLinks vóór die motie(s) had gestemd, waren de coalitiebesprekingen meteen gestrand en had Edith Schippers de ChristenUnie kunnen bellen.

Dat de motie van GroenLinks en beoogd coalitiegenoot CDA – over intensivering van de voorlichting over het eigen risico – wel is aangenomen, zal een schrale troost zijn voor degenen die erop hadden gerekend dat het eigen risico na de verkiezingen écht tot het verleden kon gaan behoren.

De vraag wat er overblijft van de integriteit van GroenLinks is hiermee beantwoord. Maar uit het nieuws van gisteren valt ook een andere conclusie te trekken: de kans dat dat kabinet van VVD, D66, CDA en GroenLinks er echt komt is een stuk groter geworden. GroenLinks heeft laten zien een coalitiegenoot te willen zijn die bereid is mee te bewegen.

Delen