Na de verkiezingsbelofte

De vraag die op dit moment op social media de ronde doet, is: ‘Wat blijft er over van de verkiezingsbelofte van GroenLinks om het eigen risico af te schaffen?’ GroenLinks was om te beginnen al de enige van de vier partijen aan de onderhandelingstafel voor de coalitiebesprekingen die dit wilde. En nu is er ook nog het rapport van het ministerie van Financiën, dat stelt dat aan dit plan een prijskaartje van vijf miljard euro hangt. Zelfs de verlaging die het CDA voorstaat zou al tot een rekening van een miljard euro per jaar leiden.

Cadeautjes uitdelen is belangrijker in verkiezingstijd dan net daarna

Het enige antwoord op de vraag wat er overblijft van die verkiezingsbelofte van GroenLinks zal dus zijn: niets. Maar dat is natuurlijk gewoon de weg van alle verkiezingsbeloften. Hierbij moet ook rekening worden gehouden met het gegeven dat de waarschuwing van het ministerie van Financiën niet op zichzelf staat. Er is ook de boodschap van Klaas Knot, directeur van De Nederlandsche Bank, om rekening mee te houden. Hij pleit ervoor dat het nieuwe kabinet een beetje zuinig met de centen omgaat en niet meteen mooi weer gaat spelen nu het financieel weer beter gaat met de bv Nederland. Het zal niemand verbazen als VVD, CDA en D66 die aansporing serieus nemen. Cadeautjes uitdelen is belangrijker in verkiezingstijd dan net daarna.

De echte vraag is dus niet wat er overblijft van de verkiezingsbelofte van GroenLinks, maar wat er overblijft van de integriteit van die partij. Het antwoord op die vraag weten we zodra de uitkomst van de nu gevoerde coalitiebesprekingen bekend is.

Delen