Bye bye privacy
Een Tweet van Daan Dohmen uit 2014: “Het wordt steeds gekker! Na Facebook nu ook Walmart (en Amazon?) zorg in: to be nr1 healthcare provider.” Hij verwees hierbij naar een artikel in Forbes waarin Walmart stelde geen genoegen te nemen met een tweede positie.
In februari van dit jaar werd het alweer veel gekker. Amazon kondigde toen samen met Berkshire Hathaway en JPMorgan Chase de oprichting aan van een nieuwe zorgonderneming, die zonder winstoogmerk de gezondheidszorg voor de medewerkers van die drie bedrijven (meer dan een miljoen mensen) goedkoper en beter moest gaan regelen dan zorgaanbieders en verzekeraars in de Verenigde Staten doen. De koersen van die verzekeraars en van de apotheekketens Walgreens, CVS en Aetna daalden meteen met gemiddeld 6 procent.
Zorgbestuurders begrijpen nu wel wat dit gaat betekenen: Amazon gaat de zorgmarkt ingrijpend veranderen, stellen ze. Dat het de online apotheek Pillpack overnam voor een miljard dollar en samenwerkt met Xhealth is nog maar het begin. Amazon gaat ook eigen ziekenhuizen bouwen voor zijn medewerkers, om zo de medische kosten van die medewerkers (en hun gezinsleden) in de hand te kunnen houden. Iets wat bij gebruikmaking van het traditionele Amerikaanse zorgsysteem nooit gaat lukken, en iets – zoals Flip Vuijsje al terecht stelde – waarin het onder de streep natuurlijk allemaal draait om data.
Dat Amazon met dit alles de grootste game changer in de zorg zal worden, zoals bestuurders stellen, lijkt wel duidelijk. Wat het betekent voor de medewerkers van het bedrijf ook: als je hier komt werken, lever je bij de voordeur je privacy in. Dave Eggers’ roman The circle, bij zijn verschijning in 2013 nog orwelliaans genoemd, is allang achterhaald.
2 reacties
Alleen al een goede ontwikkeling omdat er op deze manier meer concurrentie komt op de Amerikaanse zorgmarkt. (Noot: de zorgkosten in de VS per capita zijn ongeveer 1,7 maal zo hoog als die van het gemiddelde ontwikkelde land). Ben zeer benieuwd hoever ze komen.
Hans Koevoet
3 oktober 2018 / 13:57Ja, helemaal met je eens. En daar schuilt ook meteen een interessante boodschap in voor andere landen natuurlijk, ook al zijn de zorgkosten per capita daar lager.
Ter overpeinzing trouwens: een poosje geleden zat ik bij een bijeenkomst van jonge professionals in de zorg over de zorg in 2030. Geen van de aanwezigen had er een probleem mee om zijn privacy op te geven als de data kan worden gebruikt om de zorg beter te maken.
Frank van Wijck
3 oktober 2018 / 14:03