CareXS

Smartphone en tablet zijn niet meer weg te denken in de dagelijkse praktijk van de zorgprofessional. Niet alleen vanwege mail en internet, maar vooral ook door de vele nuttige (en vaak speciaal voor de zorg ontwikkelde) apps. Welke apps gebruiken uw collega’s?

Tekst: Daphne Riksen | Beeld: Nout Steenkamp

 

Wat?

CareXS bevordert veilig medicijngebruik en zorgt voor eenduidige en heldere communicatie tussen apotheek en thuiszorg. Wanneer beide gebruikmaken van CareXS, kan de apotheker op verzoek van de thuiszorg specifieke patiënten in het systeem aanmelden. Daarna worden hun medicatiebestanden dagelijks versleuteld geüpload naar CareXS. Thuiszorgmedewerkers beschikken dan op hun tablet of smartphone altijd over de meest actuele informatie over toe te dienen medicatie en voorgeschreven gebruik. Zij kunnen deze medicijnen elektronisch aftekenen en in geval van risicomedicatie laten controleren door een collega. Ook kunnen ze via de app vragen stellen aan de apotheek of bijvoorbeeld oogdruppels bestellen.

Huisartsen hebben tijdens huisbezoeken via de app inzicht in de actuele medicatie-informatie. Mantelzorgers die de patiënt regelmatig medicatie toedienen, kunnen zich aanmelden bij de apotheek of thuiszorgorganisatie die werkt met CareXS. De app kan ook automatisch herinneren aan het op tijd innemen van medicatie.

Voor wie?

Apothekers, huisartsen, thuiszorgmedewerkers en mantelzorgers.

Plus- en minpunten

Onbewust verkeerd medicijngebruik leidt jaarlijks tot zo’n 40.000 spoedopnamen en ruim 1.200 sterfgevallen. Het gebruik van elektronische toedienlijsten vergroot veilig en verantwoord medicijngebruik.

Notities van thuiszorgmedewerkers verschijnen als notificatie in de inbox van de apotheek. De inhoud van het bericht is beveiligd en alleen te lezen na inloggen via de browser en de app.

Ten behoeve van antistollingszorg biedt CareXS in de app ondersteuning voor elektronische INR-metingen en mededelingen. Deze worden geautomatiseerd verwerkt en direct opgeslagen in het systeem van de trombosedienst, zodat het doseeradvies eerder verwerkt kan worden en de nieuwe doseerkalender dezelfde dag beschikbaar is voor patiënt en zorgverlener.

Naam Arjan Hoekstra (47)
Beroep apotheker
Werkplek Nieuw Vennepse Apotheken (Nieuw-Vennep)

Reacties

Er zijn nog geen online recensies beschikbaar. In Het Parool zegt een apotheker over CareXS: “Het gebruik van de app scheelt niet alleen een hoop papierwerk, maar maakt onze logistiek ook een stuk efficiënter.”

Gebruiker

“Ik liep al een tijd rond met het idee voor papierloos aftekenen van medicatie, toen ik werd benaderd door thuiszorgorganisatie Amstelring Wijkzorg. Na een voorlichtingsbijeenkomst van CareXS en een avondcursus konden we snel starten. Ik krijg nu vrijwel dagelijks notities of bestellingen van thuiszorgmedewerkers, die ik kan verwerken wanneer het mij uitkomt. Het aantal telefoontjes is merkbaar afgenomen en ook ontstaan er veel minder misverstanden tussen thuiszorgmedewerkers en de apotheek. Ook het papierverbruik is flink omlaaggegaan. Toen we nog papieren aftekenlijsten gebruikten, gingen er wel 500 A4-tjes per week doorheen. Maar ik vind vooral de verhoogde medicatieveiligheid belangrijk en het feit dat er geen privacygevoelige informatie via onbeveiligde e-mail wordt verstuurd.

Je kunt nu heel snel reageren. Om bij een terminale patiënt een morfinepomp of midazolampomp aan te sluiten, moest ik vroeger à la minute een papieren aftekenlijst brengen. Dat kan nu elektronisch worden afgetekend in de app.”

Praktische informatie

  • Bruikbaar op Android, iOS, browser (apotheker)
  • Prijs de app is gratis, apothekers en thuiszorg betalen op basis van een abonnement
  • Ontwikkeld door Connected Health Solutions BV Meer informatie carexs.com

 

Delen