Carrièreperspectief

Geen leuk nieuws voor de verpleeghuizen: jonge verpleegkundigen en hbo- en mbo-studenten verpleegkunde gaan het liefst aan de slag in het perifeer ziekenhuis, zo blijkt uit onderzoek van de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen. Een erg grote verrassing is deze uitkomst overigens niet, want de verpleeghuizen ondervinden de gevolgen van deze voorkeur van verpleegkundigen en studenten dagelijks aan den lijve. De verpleeghuisbestuurders zijn zeer ingenomen met de extra financiële middelen die voor hun sector beschikbaar zijn gesteld voor de implementatie van het Kwaliteitskader verpleeghuiszorg. Maar ze vragen zich ook allemaal af: waar halen we het personeel vandaan waarvoor die extra financiële middelen bedoeld zijn?

Biedt een loopbaan in het ziekenhuis wel zo veel zekerheid?

De ondervraagde verpleegkundigen en studenten geven diverse redenen op voor hun voorkeur voor werken in het ziekenhuis. De variatie in het werk bijvoorbeeld, maar ook het krijgen van zekerheid en toekomst. Maar is die er ook voor wie kiest voor een ziekenhuiscarrière? Een paar maanden geleden maakte Marcel Daniels, voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten, bekend dat de medisch specialisten niets zien in participatie in het ziekenhuis omdat zij inzien dat er juist zo veel toekomstperspectief voor hen ligt búiten de ziekenhuismuren. En vorige week wierp Ezekiel Emanuel (Universiteit van Pennsylvania) in the New York Times de vraag op of ziekenhuizen overbodig worden. Voor wie geen zin heeft om het hele artikel te lezen hierbij alvast de spoiler: zijn antwoord is ja en ‘dat is onvermijdelijk en goed’.

Freya Angenent en Lauke Bisschops stellen in hun gelijknamige boek dat het verpleeghuis het einde is. Maar voor die verpleegkundigen en studenten is het juist een begin. Het begin van een bloeiend carrièreperspectief wel te verstaan.

Delen