Chocoladetruffels

Kim Rijsbergen (27) is zesdejaars student geneeskunde aan de VU en groot fan van de recepten van haar tante, die onlangs een kookboek over peulvruchten uitbracht.

Tekst: Monique Bowman | Beeld: Bas Beentjes/DB

 

 

“Op zondag zat ik altijd voor de buis voor Heel Holland Bakt. Maar ook een programma als Masterchef vind ik leuk, daar haal ik heel wat inspiratie uit. Wat koken betreft kan het mij niet gek genoeg. Na een lange dag in het ziekenhuis hou ik het eenvoudig, maar in het weekend kan ik uren in de keuken staan, lekker experimenteren met gekke groenten of een groot stuk vlees als er vrienden komen eten. En na zo’n uitgebreid etentje serveer ik dan vaak deze chocoladetruffels van mijn tante, met wie ik geregeld recepten uitwissel. Het grappige is dat iedereen verrast is als ik vertel dat er linzen in zitten.”

AA12-2015p088

Chocoladetruffels

(Voor 20-25 stuks, uit: Bonen! van Joke Boon)

Ingrediënten

  • 35 gram roomboter
  • 50 gram amandelschaafsel
  • 50 ml bloemenhoning
  • 125 gram extra pure chocolade, 76%
  • 150 gram gare bruine linzen, goed afgespoeld en uitgelekt (hiervoor zijn circa 65 gram ongekookte linzen nodig, die u kookt zonder zout; uit blik kan ook)
  • 1 tl gemberpoeder
  • 2 el Tia Maria of Cointreau
  • 6 el cacaopoeder
Bereiding

Rooster het amandelschaafsel in een droge koekepan goudbruin. Let op: blijf erbij, het kan snel gaan! Maal de amandelen fijn in een keukenmachine (kan eventueel met staafmixer) en zet even apart. Doe de linzen, de honing, de roomboter, het gemberpoeder en de Tia Maria erbij. Draai tot een samenhangend geheel dat qua structuur lijkt op pindakaas. Breek de chocolade in stukjes in een kom en verwarm in de magnetron op vol vermogen gedurende één minuut. Laat even staan en roer door tot het vloeibaar is en voeg dit bij het linzen-amandelmengsel. Roer goed door, doe over in een bakje en laat opstijven in de koelkast of op een koele plaats, gedurende minimaal een uur. Zeef het cacaopoeder in een diep bord. Maak met behulp van een theelepel kleine balletjes van het mengsel en rol ze door het cacaopoeder. Serveer ze na een dineetje bij de koffie.

Wijntip Han Sjakes

De ongebruikelijke combinatie van chocolade en linzen, daar zou je je hoofd over kunnen breken. Niet nodig, want hier geldt het recht van de sterkste. Bij de krachtige smaak van chocola maakt versterkte wijn de meeste kans, ongeacht wat er verder nog op de ingrediëntenlijst staat. Een kostelijke kluif voor twee van de mooiste dessertwijnen van het Iberisch Schiereiland: port en PX.

PX staat voor pedro ximénez, een druif die in de zon te drogen wordt gelegd om smaak en suikergehalte te concentreren. Vervolgens wordt net als bij port de vergisting halverwege onderbroken met pure alcohol. Zo ontstaat sterke, zoete wijn, die tegen chocola is opgewassen. Port heeft ongeveer 20 procent alcohol, PX 17 procent.

Pedro Ximénez is een specialiteit uit Andalusië. Je ziet hem in Jerez en Málaga, maar vooral in Montilla-Moriles, 200 km noordoostelijk van de sherrystreek. In heel wat zoete sherry zit trouwens wijn uit Montilla-Moriles verwerkt. PX is een traktatie, wist ik al van de sherry, Montilla-Moriles kende ik nog niet. Nice to meet you, want wát een prachtige wijn is dat.

Bodegas Toro Albalá, Don PX 2010 Intens zoet en toch fris. Stroperig dik en boterzacht. Dadels, vijgen, chocola, walnoten, gember, noga. Een vloeibare bonbon. Hemels. Nectar voor de bijenkoningin (Grapedistrict, 37,5 cl, € 13,49).
Quevedo, LBV 2010 LBV staat voor ‘late bottled vintage’, een ongeveer 5 jaar op vat gerijpte port uit een goed wijnjaar. Zeer betaalbare ruby port met zoetzure kersen, peper, snufje oude-meubelhout en frisse zuren (Jumbo, 37,5 cl, € 5,99).

 

Delen