Computers leren begrijpen

Als kinderen achter een computer schuiven, kijken we graag bewonderend toe. Wat weten ze daar veel van! Maar is dat ook daadwerkelijk zo? We bedoelen meestal dat de digitale generatie handig de weg weet in de software en onverslaanbaar is in computerspelletjes. Maar wat er onder de motorkap gebeurt, is voor hen net zo’n groot geheim als voor de meeste anderen. Dat is niet erg, als je het gemak van computers alleen maar wilt consumeren. Maar wie later echt iets nieuws wil maken, moet leren om verder te kijken dan de glimmende behuizing van het apparaat.

Dat hebben ze in Groot-Brittannië goed begrepen. Begin jaren tachtig introduceerde de staatsomroep de eerste Acorn BBC-computer en tegelijk een tv-serie die het karakter van een cursus had en in korte tijd zeer populair werd. Een hele generatie leerde programmeren en mooie dingen maken. De nieuwste Britse onderwijscomputer heet Raspberry Pi. Er zijn er inmiddels 5 miljoen verkocht voor zo’n 40 euro per stuk. De versie die dit voorjaar uitkwam (2B), is krachtig genoeg om als simpele kantoor-pc dienst te doen. Het apparaat wordt verzonden als plaatje elektronica in een klein zakje. Je moet er zelf mee aan de slag. Dat is dus het tegenovergestelde van de glamourverpakking waarmee Apple zijn producten verzendt. Maar het nodigt uit tot sleutelen. Op de vele pinnetjes kunt u camera’s, sensoren en motortjes aansluiten. Zo kunt u de Pi met een webcam uitrusten. Of u kunt er een geheim deurslot van maken.

Op de Raspberry Pi kunt u camera’s, sensoren en motortjes aansluiten

In Nederland heeft bijna ieder huis in Nederland wel een computer. Maar de volgende stap is om echt iets zelf te gaan maken. De Pi is in Nederland ook te koop. En er zijn meer van dit soort knutselcomputers, Lego Mindstorms en Arduino Uno bijvoorbeeld, vooral geschikt om robots en besturingen mee te maken. Op een aantal scholen wordt ermee gepionierd. Ook leuk voor volwassenen die er thuis mee aan de slag willen.

Delen