Concrete voorbeelden

Zorginstituut Nederland wordt op zijn wenken bediend in zijn boodschap dat het basispakket van de zorgverzekering eens kritisch tegen het licht moet worden gehouden. Slechts een week later komen zowel de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving als een Engelse onderzoeksgroep met voorstellen waarmee het instituut concreet aan de slag kan.

Die Engelse onderzoeksgroep komt op basis van een gerandomiseerde trial tot de conclusie dat voor patiënten na een totale knieprothese zelf thuis oefenen op basis van een voorgeschreven oefenprogramma net zo effectief is als gerichte fysiotherapeutische begeleiding. Natuurlijk plaatsen de onderzoekers nuancerende kanttekeningen bij deze uitkomst, maar een goed gesprek met het KNGF lijkt toch wel aan de orde.

‘Patiënten krijgen te vaak geen oplossing geboden die past bij hun persoonlijke situatie’

De RVS concludeert dat patiënten met problemen in verschillende domeinen in het ziekenhuis te vaak medisch-specialistische zorg krijgen in plaats van dat ze een oplossing wordt geboden die past bij hun persoonlijke situatie. Niet uniek voor de ziekenhuiszorg natuurlijk. In de eerste lijn gebeurt hetzelfde als een patiënt die zich bij de huisarts meldt met de klacht “Ik slaap de laatste tijd zo slecht” een slaappil voorgeschreven krijgt, in plaats van te peilen of de oorzaak van het probleem – eenzaamheid, schuldenproblematiek, echtscheiding – niet om een oplossing in het sociaal domein vraagt in plaats van een medisch antwoord.

De Algemene Rekenkamer was eerder deze week niet mals in haar kritiek op wat Zorginstituut Nederland tot nu toe heeft bereikt om het basispakket strakker in het pak te krijgen. Terecht of niet (zeker deels niet, de wetenschappelijke verenigingen moeten wel meewerken), er is voldoende ruimte om stappen te zetten.

Delen