‘Continu alert zijn’

bijbaan / Tijn van Rijswijk is instructeur in het klimbos

Wie Tijn van Rijswijk | Leeftijd 19 | Studie eerstejaars geneeskunde | Bijbaan instructeur Klimbos Zeist | Aantal uren 4 uur per week | Verdiensten 10 euro per uur

“Ongeveer twee jaar geleden ben ik aan deze bijbaan gekomen via een huisgenoot van mijn zus. Die kon deze baan krijgen, maar zag het niet echt zitten om bomen in te gaan. Mij leek het wel wat. Hoogtevrees moet je inderdaad niet hebben voor dit werk. Ik moest in het begin eerst meelopen met een ervaren instructeur om te leren wat er allemaal bij komt kijken qua veiligheid.

Ons klimbos is vooral gericht op kinderen. We krijgen hier gezinnen en ook veel kinderpartijtjes. Er zijn twee verschillende routes door de bomen, die klimmers gezekerd afleggen op maximaal acht meter boven de grond. Mijn taak bestaat uit het geven van instructie over hoe alles werkt en wat klimmers wel en niet moeten doen. In verband met de veiligheid is het heel belangrijk dat iedereen goed oplet, daar moet ik continu alert op zijn.

‘Communicatievaardigheden komen later hopelijk nog eens van pas’

Intern word ik nu ook opgeleid als rescuer, om in actie te komen als iemand niet meer verder durft. Dan opereer je wel onder lichte tijdsdruk. Want voor je het weet staat er een rij achter je die verder wil, terwijl jij aan het proberen bent iemand te helpen het parcours toch te vervolgen. Als ze echt niet meer durven, heb je als rescuer de materialen om ze naar beneden te laten zakken.

Op mijn skills als geneeskundestudent is nog geen beroep gedaan, maar da’s wel logisch, want ik ben nog maar eerstejaars; veel meer dan een verbandje leggen kan ik nog niet. Ik heb nu ook nog geen idee welke specialisatie ik later zal kiezen. De communicatievaardigheden die ik nodig heb voor deze bijbaan, komen dan hopelijk wel nog eens van pas.”

Delen