Couscous met roodbaarsfilet

Annemieke Jansen (50, cardioloog Groene Hart Ziekenhuis Gouda, op de foto links) schreef samen met haar zus Janine (54, grafisch ontwerper) een kookboek, Hartstikke lekker, waarin ze laten zien dat gezond etenallesbehalve moeilijk of tijdrovend hoeft te zijn.

“Het idee voor een kookboek kreeg ik toen ik me realiseerde dat niet alleen mijn patiënten behoefte hadden aan goede recepten, maar dat ik zelf ook wel handvatten kon gebruiken om in niet al te veel tijd een gezonde en vooral heerlijke maaltijd op tafel te zetten. Met mijn zus deel ik een passie voor lekker eten en omdat zij goed kookt, vormden we een perfect duo: ik gaf haar de medische onderbouwing, zij ontwikkelde op basis daarvan receptuur. Zo kwamen we, na veel experimenteren en proeven, tot een verzameling evidence-based, veelal mediterrane gerechten, zoals deze zomerse, frisse couscous met vis en citroen.”AA07-2016p100-101

Couscous met roodbaarsfilet, amandelen en citroen

Voor 4 personen

Ingrediënten

 • ½ visbouillontablet
 • 2½ dl water
 • 2 langwerpige sjalotten, fijngesneden
 • 4 roodbaarsfilets
 • 4 teentjes knoflook, fijngesneden
 • 50 gram amandelen
 • 250 gram couscous
 • evt. ½ ingemaakte citroen, zeerfijngesneden
 • rasp van 1 (biologische) citroen
 • bloem
 • olie
Bereiding

Breng het water aan de kook, los het bouillontablet erin op. Doe de couscous in een schaal en giet de kokende bouillon erop (dus niet op het vuur). Roer alles even door en laat rusten. Verhit een scheutje olie in een koekenpan op halfhoog vuur en bak sjalot en knoflook tot ze beginnen te kleuren. Roer ze met een vork door de couscous. Bak ook de amandelen kort in de olie en strooi ze over de couscous. Het is lekker om een Marokkaanse ingemaakte citroen door de couscous te mengen; gebruik in dat geval een kwart bouillontablet, want de citroenen zijn ingemaakt in zout. Verhit weer een scheut olie in de koekenpan. Haal de roodbaarsfilets door de bloem en bak ze goudbruin in de olie. Ze zijn al na een paar minuten gaar. Leg de stukken vis op de couscous en rasp de citroenschil eroverheen.

AA07-2016p100

Fontaine Uitgevers biedt lezers van Arts en Auto korting op Hartstikke lekker. Tot en met eind augustus kunt u het boek bestellen voor € 19,95 (normaal € 24,95).
U kunt het boek bestellen op tijdschriftdirect.nl/hartstikkelekker

Voor meer info en een impressie van het binnenwerk artsenauto.nl/hartstikkelekker.

Wijntip Han Sjakes

Wonderlijk hoe een klein stukje ingelegd citroen – een achtste deel per persoon, wat stelt het nou helemaal voor? – zo’n dominante rol kan spelen. Voor de wijnkeuze dan, want in het gerecht vervult het een adequate, verfrissende functie. Gelukkig had ik flink wat witte wijn in huis die nog geproefd moest worden. De ene na de andere fles sloeg mis, totdat de stoere Spaanse druiven godello en albariño de vis moeiteloos binnenhaalden.

Om dit heerlijke, maar ook venijnig zoutzoetzure stukje ingemaakt citroen van repliek te dienen heeft de wijn zelf ook een pittige zuurgraad nodig. Het zuur op zijn beurt vraagt dan voor de balans van de wijn weer om tegenwicht van óf een stevige smaak óf wat zoet of restsuiker zoals dat heet in de wijnmakerij. Of van elk een beetje, zoals bij de uitverkoren wijnen het geval is.

Beide komen uit het vochtige en koele Galicië. Niet alleen de zuurgraad is daardoor op peil, de inheemse druiven weren zich hier tegen het klimaat met een dikke huid, met de nodige power in de wijn als gevolg.

Música en El Camino, Godello 2015 Floraal kruidig van geur en een volle, lekker vettige smaak met tropische fruitigheid van onder meer rijpe abrikoos en verfrissende limoen (€ 6,99, Albert Heijn).
Arousana, Albariño 2015 Stevig frisse wijn met pittige kruidigheid, grapefruitachtig bitterzoet fruit en een prettig zilte, visvriendelijke nasmaak (€ 7,99, Albert Heijn). 

 

 

Delen