Creatief en spannend

Soms moet je ook gewoon een beetje geluk hebben als fotograaf. Een paar jaar terug reed ik op een zonnige dag in de Betuwe langs de rivier de Linge, op zoek naar mooie plaatjes voor een opdrachtgever in de toeristische sector. Het gebied rond deze rivier is prachtig, een afwisselend landschap met pittoreske dorpjes, waar de tijd sinds de jaren vijftig stil lijkt te hebben gestaan.

Mijn opdrachtgever verlangde geen ‘standaard’ toeristische foto’s. Er moest wat ‘gebeuren’ in beeld. Het mocht best creatief en spannend. Een opdracht met de mogelijkheid om een eigen koers te varen en naar eigen inzicht in te vullen. Ideaal voor een fotograaf! Heerlijk.

Maar ja, dan de praktijk. Op een doordeweekse dag gebeurt er niet zo heel veel spannends op de dijk langs de Linge. Ook al was het mooi weer: weinig mensen. En weinig actie dus. Dan komt het erop aan. Je kunt je opdrachtgever natuurlijk niet teleurstellen als je zo veel vertrouwen hebt gekregen. Een soort carte blanche. Dan moet je dat wel waarmaken. De druk neemt toe.

Maar na een paar uur had ik eigenlijk nog niet iets geschoten waar ik enthousiast van werd. Ik besloot dat het waarschijnlijk beter was om in het weekend nog een keer terug te gaan. Soms moet je erkennen dat het op dat moment niet lukt. Beter in het weekend nog eens teruggaan.

Maar op de weg terug, in de buurt van het schilderachtige Aquoy, zag ik ineens wat plaatselijk jeugd op de sluis staan. Stoere jongemannen met ontblote bovenlijven. Ze hadden veel lol. Ik besloot mijn auto langs de kant van de weg te zetten om een praatje met ze te maken en wist eigenlijk toen ik mijn auto parkeerde al dat ik toch nog weleens een paar mooie foto’s zou kunnen gaan schieten.

AquoyHet bleek dat de jongens zich geposteerd hadden bij de ‘doorgaande kanoroute’ op de Linge. Ze schiepen er genoegen in om, zodra er een kano met toeristen de sluis doorvoer, vanaf de sluis zo dicht mogelijk langs die kano in het water te springen. Met een nat pak voor de inzittenden van de kano als gevolg. En veel lol voor de toekijkende vrienden.

Delen