Vertrouwen

“Je komt toch wel terug he?”
“Tuurlijk schatje, dat doe ik toch altijd! Daar kun je mama op vertrouwen.”

Dit zou een stukje uit een gesprek tussen de vrouw en het meisje op onderstaande  foto kunnen zijn. Dat is het leuke aan foto’s. Je ziet een momentopname waar je als kijker je eigen verhaal bij kunt bedenken. Ik heb bijvoorbeeld al bedacht dat dit moeder en dochter zijn. Moeder is stewardess en dochter gaat haar uitzwaaien. Maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn.

StewardessVoor mij is een goede foto vaak een foto waar je zelf je verhaal bij kunt bedenken. Een foto die vragen oproept en voor meerdere uitleg vatbaar is. Zoals deze foto dus, die ik maakte op Schiphol voor een artikel over afscheid.  Zijn dit inderdaad moeder en dochter? Gaat moeder op reis? Of dochter? Zijn ze verdrietig? Waar kijken ze naar? Van wie is die tas? Wat is dat voor rol bovenop de tassen? Waar gaat de reis heen?

Ik weet hoe het in elkaar steekt. Ik heb ze aangesproken en hun verhaal gehoord. Maar ik zal het niet verklappen. U heeft recht op uw eigen invulling van het verhaal. Veel leuker!

Vertrouwen is het thema waar u dit jaar mee aan de slag kunt voor de jaarlijkse VVAA fotowedstrijd. Een mooi thema vind ik. Als je er wat langer over nadenkt, is vertrouwen namelijk overal. Mogelijk dus ook in deze foto. Maar er zijn legio andere situaties te bedenken. Vertrouwen van een kind in zijn ouders. Vertrouwen in de zorg tussen patiënt en behandelaar. Vertrouwen in een huwelijk. Vertrouwen van circusartiesten die in de nok van de tent hun act opvoeren. Vertrouwen van een huisdier in zijn baasje. Vertrouwen in God. Vertrouwen in de goede afloop. Vertrouwen van de burger in de overheid.

Zomaar wat voorbeelden. Er zijn er vast nog veel meer te bedenken. Kortom: u kunt zich uitleven op dit thema. Als jurylid ben ik erg benieuwd naar uw inzendingen. En ik verheug me natuurlijk vooral op uw verrassende invalshoeken!

Delen