Creatief personeelsbeleid

Het is een kop die een feit lijkt weer te geven: Geld voor verpleeghuizen blijft op de plank liggen. Maar wie het artikel leest, merkt dat het om een verwachting van financials in de zorg gaat. Met dat geld bedoelen die financials de 2,1 miljard euro die het kabinet heeft uitgetrokken voor de verpleeghuiszorg, en waarvan 85 procent moet worden besteed aan het aantrekken van extra personeel. Van dat geld zal slechts 60 procent benut gaan worden, verwachten die financials, gelet op de krapte op de arbeidsmarkt.

Krijgen ze gelijk? Het antwoord dat de financials op deze vraag geven is net zozeer koffiedikkijken als dat van mij of van u. ‘Voorspellen is moeilijk, vooral als het om de toekomst gaat’, zei natuurkundige Niels Bohr ooit. ‘Wat in ieder geval niet helpt, is als we alleen tobberige verhalen vertellen over de zorg, want dan komt er niemand meer werken’, zei minister Hugo de Jonge gisteren, tijdens de officiële presentatie van het programma Waardigheid en trots op locatie.

‘Voorspellen is moeilijk, vooral als het om de toekomst gaat’

Wat wel helpt, is creativiteit. Een mooi voorbeeld daarvan zien we bij Livio in Twente, dat een Medewerker Mooie Dag in het leven heeft geroepen. Wie nu zegt: ‘Ja maar verpleeghuizen zitten toch vooral te springen om verpleegkundigen en verzorgenden’ heeft natuurlijk een punt. Maar de kern van verpleeghuiszorg is wel dat mensen er wonen. Ze zijn zorgafhankelijk dus de inzet van zorgprofessionals is onontbeerlijk. Maar dit betekent niet dat alleen zorgpersoneel nodig is. Als er ook mensen werken die andere dingen doen met en voor de bewoners – samen de krant lezen, een wandeling maken, zingen, kortom: een mooie dag bieden – hebben die verpleegkundigen en verzorgenden tijd voor hun specifieke werk. De verpleeghuiszorg biedt dus veel meer beroepsperspectieven. Dát uitdragen is constructiever dan somberen.

Delen