CU: hogere premie bij ongezond leven

De ChristenUnie is van mening dat mensen die ongezond leven meer zorgpremie moeten betalen. Ook mag leefstijl wat Kamerlid Joël Voordewind betreft van invloed zijn op de behandelvolgorde. Hij staat hierin alleen, bleek woensdag tijdens een debat over zorg dat plaatsvond in Nieuwegein, meldt Nu.nl.

Bij ivf wordt nu ook al gevraagd of vrouwen kunnen afvallen. En rokers moeten ook een halfjaar niet roken als ze in aanmerking willen komen voor een nieuw orgaan”, zei Voordwind. Hij voegde hieraan toe dat hij niet uit is op een systeem van ‘eigen schuld, dikke bult’.

D66-Kamerlid Pia Dijkstra wil dat er wel prikkels komen om gezond te leven, maar voelt niets voor een koppeling van leefstijl en de beschikbaarheid van zorg. Linda Voortman van GroenLinks wees erop dat niet is na te gaan hoe gezond mensen leven. Als mensen minder premie hoeven te betalen als ze niet roken, zullen velen dit invullen, ook als ze wel af en toe een sigaret opsteken, denkt Voortman.

VVD-Kamerlid Anne Mulder waarschuwde voor een ‘hellend vlak’. “Wat doe je met sporters die een sportblessure oplopen? Dit moet je niet willen.” De SP vreest voor ‘verdere tweedeling’. Ook de PVV en het CDA zijn tegen het betrekken van leefstijl bij het vaststellen van de premie of de behandelvolgorde.

[Bron: Nu.nl]

 

Delen