Culinair – Met pit

In deze rubriek geven kookgekke collega’s bij toerbeurt een favoriet recept. Chantal Dankfort (30, aios anesthesiologie en foodblogger, foodbychantal.nl) voelt zich in de keuken net zo thuis als in de OK.

Tekst: Monique Bowman

‘Een groot deel van mijn kookstijl is beïnvloed door de Surinaamse keuken én door mijn (half)-Indische partner. Voor zowel de Surinaamse als de Indische keuken geldt dat gerechten met liefde en toewijding worden gemaakt en zich kenmerken door veel smaak en karakter.

In mijn geboorteland kookt men graag met laurier, piment of een Madame Jeanette-peper. Dit zijn allemaal karakteristieke smaakmakers die je in Suriname in veel gerechten terugziet en -proeft.

Wanneer ik mijn roots met de soms pittige Indische keuken combineer, kom ik vaak uit bij de rijke smaken van sambal en ketjap. Leuk vind ik het om typisch Nederlandse winterse gerechten – want bij deze tijd van het jaar horen natuurlijk stamppotten – een twist te geven, zoals in dit recept voor een pittige zuurkoolschotel, die door ketjap en sambal toch anders-dan-anders is.’

Pittige zuurkoolschotel

(Voor 4 personen)

Ingrediënten

  • 600 gram kruimige aardappelen
  • 500 gram zuurkool
  • 500 gram mager rundergehakt
  • 3-4 tl sambal oelek
  • 3 el ketjap manis
  • 2 kleine rode uien
  • 2 knoflooktenen
  • 2 laurierblaadjes
  • snufje nootmuskaat wat olie en eventueel watpaneermeel en boter
Bereiding

Schil de aardappelen en kook deze totdat ze ‘stampbaar’ zijn. Kook de zuurkool in het eigen vocht (met wat extra water) gedurende 20 minuten. Giet beide (wanneer klaar) af. Snipper de uien en knoflookteentjes. Bak deze in een beetje olie en voeg hier het gehakt aan toe, bak dit totdat het gaar en rul is. Breng vervolgens op smaak met sambal, ketjap en laurierblaadjes. Meer pit? Voeg dan wat extra sambal toe.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Voeg de zuurkool toe aan het gehaktmengsel. Stamp de aardappelen fijn. Breng op smaak met de nootmuskaat. Schep de zuurkool-gehaktvulling in een ovenschaal en verdeel de aardappelpuree erover (bestrooi eventueel met wat paneermeel en leg er een paar klontjes boter op). Bak de schotel in circa 25-30 minuten goudbruin.

Wijntip Han Sjakes

Stevige kost op het bord, flinke wijn in het glas. Body is het wijnwoord voor gewicht. Een wijn met body is een volle wijn. Het gaat daarbij niet zozeer om smaak, maar eerder om vulling, dichtheid, inhoud; het soortelijk gewicht. Veel body is niet per se beter. Balans en harmonie wegen zwaarder als het gaat om de kwaliteit. Een volle wijn met gebrek aan evenwicht verliest het van een slanke wijn met een mooie balans op de weegschaal. Maar fragiele wijn wint het niet van gewichtige ingrediënten als sambal, ketjap en zuurkool. Stevige druiven zoals viognier en gewürztraminer leggen gewicht in de schaal bij pikante gerechten, maar missen de power van voldoende zuren om tegenwicht te bieden aan de zuurkool. Body is als aarde, zuurgraad als vuur. Goede riesling heeft body & soul.

Markus Molitor, Riesling Alte Reben Trocken 2014  Topadres aan de Moezel. Sappig, vlezig, perzik, honing, floraal kruidig (€ 21,95, winkels via Wijnkring.nl).

Sankt Anna, Riesling Pur Mineral 2015  Koopje uit de Pfalz. Ananas en perzik, lichte kruidigheid en noten, gedragen door rieslingzuren (€ 5,99, Jumbo).

 

Delen