De dokters van John Irving

Het werk van de Amerikaanse schrijver John Irving is rijk aan medisch professionals. Irving, kleinzoon van een vermaard gynaecoloog, voert medici graag op, omdat ‘zij zich bezighouden met iemands crisis’.

Tekst: Hans Bouman

 

Al op jeugdige leeftijd stond het voor John Irving vast dat hij schrijver zou worden. Toen hij dit op zijn 14de aan zijn ouders vertelde, reageerden die: ‘Nou, je grootvader is schrijver. Je moet zijn boeken maar eens gaan lezen.’

Opa was niemand minder dan dr. Frederick C. Irving, een vermaard gynaecoloog aan het Boston Lying-In Hospital, destijds een van de beroemdste verloskundige klinieken ter wereld. Hij was een man die enorm gezag genoot en bekendstond als ‘The Great God Irving’.

Het type boeken dat opa Irving had geschreven, bleek niet helemaal wat de jonge John als schrijver voor ogen stond. De titels luidden The Expectant Mother’s Handbook, A Textbook of Obstetrics en een boek over het Boston Lying-In, getiteld Safe Deliverance. Toch besloot Irving de boeken te gaan lezen. Rond diezelfde tijd maakte hij ook kennis met het werk van Charles Dickens. Voor een 14-jarige waren de klinische details over de vroege dagen van verloskundige en gynaecologische chirurgie eerlijk gezegd onthullender dan welk boek ook van Charles Dickens, al zou Dickens op termijn van grotere invloed op zijn schrijverschap blijken te zijn dan dr. Irving.

Lees verder (pdf).

07-2014p100-102

 

Delen