De domme politiek
Dat de zorg een belangrijk thema wordt in de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 is niet vreemd. Betreurenswaardig is echter dat SP, CDA en PvdA inzoomen op het non-issue van winstuitkering in de zorg en daarmee volstrekt voorbij gaan aan waarom het werkelijk gaat: dat veel zorgaanbieders ruim tien jaar na introductie van het huidige zorgstelsel nog steeds onvoldoende inzicht bieden in de kwaliteit van de zorg die voor hun patiënten. Iets wat te voorkomen was geweest als het Kwaliteitsinstituut met zijn doorzettingsmacht niet de sluitpost van het stelsel was geweest, maar het uitgangspunt. Maar dat is achteraf gepraat. Zaak is nu de zorgaanbieders tot de orde te roepen en het is dus daarop dat de politiek haar pijlen hoort te richten.
[Tweet “.@FrankvanWijck – “Winstuitkering door zorgverzekeraars is non-issue””]
Winstuitkering door zorgverzekeraars is een non-issue omdat de zorgverzekeraars eerder in het debat al hebben aangegeven hieraan helemaal geen behoefte te hebben. En winstuitkering door zorgaanbieders wordt door SP, CDA en PvdA onterecht als eng bestempeld. De zorg is op zoek naar een nieuwe invulling van haar legitimiteit, waarbij niet langer het voortbestaan van de instelling centraal staat, maar de meerwaarde die een instelling voor de klanten biedt. Een model waarin die klanten – de verzekerden – mede-eigenaar worden van de zorginstelling is hierbij beslist interessant. Dit mede-eigenaarschap dwingt bestuurders immers om bij beleidsbeslissingen te toetsen of die wel aansluiten bij wat de klanten willen.
Als in het verlengde hiervan iedereen beter wordt van het nemen van de juiste beslissingen, door winstuitkering, is daar weinig op tegen. De ‘kapitalistische vechtmarkt’ waarvoor de SP waarschuwt dat die dan zal ontstaan, kon weleens een heel toekomstbestendige en maatschappelijk gedragen zorgmarkt blijken te zijn.
7 reacties
Zorgaanbieders tot de orde roepen?
Misschien moeten ” journalisten” zoals de heer van Wijck tot de orde worden geroepen.
https://www.ftm.nl/artikelen/de-ideologische-oogkleppen-van-de-zorgeconoom
Vooral lezen, voor een genuanceerd en goed verhaal over het gevaar van oogkleppen.
Cees Brouwers
18 augustus 2016 / 14:18Tja, daar valt toch echt wel wat tegenover te stellen natuurlijk. Niet alleen de bijdrage van Marcel Canoy waarop FTM reageert, maar ook die van Michiel Verkoulen (http://www.nrc.nl/nieuws/2016/08/11/het-nationaal-zorgfonds-is-een-onzalig-plan-3677545-a1515816) en van Jan Kremer c.s. (https://www.skipr.nl/blogs/id2795-nationaal-zorgfonds-is-een-stap-terug.html). Goed onderbouwde stukken.
Op dat stuk van FTM heeft Verkoulen vanochtend op Twitter afdoende inhoudelijk gereageerd. Je kunt het terugvinden in zijn tijdlijn en ik heb daar niets aan toe te voegen.
Frank van Wijck
18 augustus 2016 / 14:33Pardon. Inhoudelijk?
Daar heeft u een bijzondere blik op.
Inhoudelijk?
Canoy verlaagt zich, niet voor het eerst, tot ad hominem!
Hij gaat niet in op de, jawel, inhoudelijke, argumenten, met links en onderbouwing.
Hij laat het bij ” iemand met nul inhoud”, of zoiets !!
Vervreemdend en zorgwekkend dat iemand met blijkbaar zoveel invloed zo een stuitend gebrek aan zelfreflectie en inhoud heeft.
Zijn idiote Tweet is weliswaar verwijderd, maar wat er nu gebeurt komt op hetzelfde neer.
Een dissende professor die op de ad hominem toer gaat.
Treurig.
Cees Brouwers
18 augustus 2016 / 17:27En Verkoulen en Kremer ook nog gelezen?
Frank van Wijck
18 augustus 2016 / 18:40ja.. nep-kritiek van Kremer, die haalt het EHCI fabeltje aan.. beneden peil…
G K MItrasing
18 augustus 2016 / 19:56De genoemde winstuitkering komt niet ten goede aan de zorg. Kijk wat er is gebeurd met de tandheelkunde in NL. Van de geïnde premies voor de aanvullende verzekering gaan er per jaar enkele honderden miljoenen naar de verzekeraars. Vroeger kwam die zorg terecht bij degenen die het nodig hadden: via het ziekenfonds. Nu zijn de tarieven van de tandartsen stevig verlaagd en zijn de beste zorgverleners gedwongen hun praktijk te beëindigen of door te gaan tegen te hoge risico’s. Dat heet marktwerking met maximum tarieven die geen rekening houden met de kosten van lege artis zorg. De bagger die gecreëerd is, heet dan ook ‘mondzorg’, waarbij volstrekt onduidelijk is welke zorgverlener in de witte jas zit.
A.J.J. Zonnenberg
19 augustus 2016 / 11:11Is dit dom of is dit dom? Wat is een domme politicus?
Utopisch denken zit diep bij de VVD/D66.
‘Schippers wil Olympische Spelen naar Nederland halen
Minister Edith Schippers ziet het wel zitten om de Olympische Spelen naar Nederland te halen, dat zegt ze in De Telegraaf. Wel staat de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport erop dat zo’n evenement niet alleen ten goede mag komen aan mensen ‘in de business’.
Volgens Schippers mag het niet zo zijn dat de Spelen naar ons land worden gehaald en dat de belastingbetaler voor de kosten kan opdraaien. Ze zegt dat daar nog te makkelijk over wordt gedacht.
,,We moeten toe groeien naar een situatie waarin zo’n evenement niet alleen ten goede komt aan de mensen die in de business zitten, maar ook en vooral de samenleving”, aldus Schippers’.
Uit de media; AD en Telegraaf.
–Onverbeterlijk.
We zien ook hier wel weer een Zorgvuldig Advies verschijnen. Als je maar voldoende rapporten en publicaties laat verschijnen wordt het vanzelf de waarheid.
De “Thomas Moore’ leesclub weet van wanten.
anh jansen
20 augustus 2016 / 15:00