De focus verleggen

Veel discussie op social media de laatste dagen over geld voor en organisatie van de zorg. Logisch natuurlijk, dat heb je zo met verkiezingen in het vooruitzicht. Zeker als die verkiezingen voor een belangrijk deel in het teken staan van de coronacrisis, de grootste gezondheidscrisis uit onze recente geschiedenis. Veel partijen stellen dat er meer geld naar de zorg moet.

De vraag is wie daar beter van wordt. Of het de patiënt is die daar de voordelen van geniet, is zeer de vraag. Die doet er beter aan geen patiënt te worden, een besef dat verklaart waarom de laatste tijd zoveel nadruk ligt op het belang van primaire preventie. We weten dat daarvoor juist naar andere zaken dan de zorg moet worden gekeken. Onderwijs bijvoorbeeld, huisvesting, werkgelegenheid, beweging en gezonde voeding.

‘profiteren van minder zorg’

Peter Bennemeer maakte dat vorige week donderdag nog eens expliciet duidelijk in NRC HandelsbladMinder zorg bieden, daar profiteren we allemaal van’. Hij zei dit in het kader van zijn recente boek De ingreep, waarin hij uitlegt waarom en hoe hij het Bernhoven ziekenhuis in drie jaar tijd fors had laten krimpen. Ook hierover werd de afgelopen dagen op social media driftig gediscussieerd. Hierbij waren het vooral ziekenhuisbestuurders en medisch specialisten die aangaven dat wat Bernhoven heeft gepresteerd, niet kan worden gekopieerd naar de andere ziekenhuizen in ons land. “De patiënten die Bernhoven niet behandelt, gaan gewoon naar andere ziekenhuizen”, was de algemene teneur. Als die de deuren gewoon open blijven houden onder het mom van ‘we doen het al jaren zo’ wel ja.

Delen