De heilige ‘P’

“Zeg, heb ik geprobeerd een foto te maken van een waterval, krijg ik alleen maar druppels die een beetje bewogen zijn in mijn scherm. Hoe zit dat? Weet jij soms hoe je dat doet?”

Zomaar een vraag van een hobbyfotograaf zoals hij zichzelf noemt. Ik denk, dat is toch makkelijk, camera op statief, voorkeuze schakelaar op de camera op ‘sluitertijd’, terug draaien naar 2 seconden en hopla, klaar is kees. Nou ja, zo eenvoudig als het nu klinkt is het niet. Er zijn nog wat andere factoren – hoeveelheid licht bijvoorbeeld – die het resultaat van de foto kunnen beïnvloeden. Mocht er bijvoorbeeld te veel licht zijn, dan biedt een filter voor de lens uitkomst.

Na wat verder doorvragen komt de aap uit de mouw: onze hobbyfotograaf heeft de camera nog nooit van de P-stand afgehaald. Bang om opnamen te verkwanselen. Met de camera veilig op ‘P’ kan hij zijn foto’s van vogels ten alle tijde maken. De vrees om slechte foto’s te maken zit er diep in. En hij beschikt weliswaar over een statief, maar die zit nog in de verpakking. Hoogste tijd om de veilige (=heilige) P-stand te verlaten.

Menigeen blijkt de camera alleen op de stand P (van Program) te gebruiken en nooit de handleiding te lezen. Dat is jammer, want zeker nu we onbeperkt kunnen fotograferen, is het juist een uitdaging om de camera te gebruiken zoals hij bedoeld is. Dus duik in de handleiding en ga experimenteren.

Draai de keuze schakelaar van de ‘P’ af en probeer eens de Tv-stand (Time value ofwel voorkeuze sluitertijd) of de Av (Aperture value ofwel diafragma). Draai eens naar de zon en probeer alle getallen op de Av-stand en vergelijk de resultaten. Probeer eens een voorbijrijdende auto, tram of fietser te volgen met de camera en varieer de getallen op de Tv-stand.

Er zijn duizend-en-één mogelijkheden. Ga eens aan de slag met de scherptediepte. Focus op een onderwerp zo dichtbij mogelijk en kijk eens naar het verloop van scherpte naar onscherpte. Maak bewust eens een overbelichte opname, maar net zo goed een onderbelichte. De stand P is niet heilig.

Delen