De huisarts specialist
Dat huisartsen patiënten zo nodig verwijzen naar een medisch specialist is gebruikelijk, maar dat ze verwijzen naar elkaar is bepaald geen gemeengoed. Toch is dit precies wat de ruim twintig Scheveningse huisartsen van het samenwerkingsverband Scheveningen 2017 nu wél gaan doen. De huisarts mag dan een generalist zijn – iemand die van alle facetten van de zorg voldoende weet om een patiënt in de meeste gevallen níet te hoeven verwijzen naar een medisch specialist – maar dit betekent natuurlijk nog niet dat hij van alles alles kan weten.
Logisch dus dat de Scheveningse huisartsen nu de handen ineenslaan. Het gevolg kan zijn dat de patiënt bij het bezoek aan zijn huisarts te horen kan krijgen: ‘Ik stel voor dat u naar mijn collega gaat, want die weet veel meer over uw gezondheidsklacht dan ik’. En dat is echt een nieuw geluid. De vraag is hoe patiënten hierop gaan reageren. Ik verwacht dat er patiënten zullen zijn die de meerwaarde van deze boodschap snel erkennen, maar ook patiënten die zullen tegensputteren en zeggen: ‘Ja maar u bent toch mijn huisarts, ik wil helemaal niet naar een andere’.
Hoe zullen patiënten reageren op een huisarts die hen naar een collega-huisarts verwijst?
Huisarts Ellemieke Boogaart heeft gelijk als ze stelt dat de kennisuitwisseling de patiënt ten goede zal komen omdat iedere huisarts zijn eigen specialisaties heeft. Maar patiënten zijn heel erg gewend één huisarts te hebben, dus dit is een verhaal dat goed aan ze ‘verkocht’ moet worden.
Ook is afwachten hoe andere huisartsen op dit initiatief zullen reageren. Zien zij het als een geïsoleerde oplossing, die past bij Scheveningen omdat daar nog veel kleine praktijken zijn met één of twee huisartsen? Of zien ze het als de aankondiging van een ontwikkeling die het huisartsenvak op grotere schaal gaan veranderen?
5 reacties
Gedeelde kennis leidt altijd tot verbetering.
Daar kan de patiënt wel bij varen.
Goed initiatief. Aan de slag en kijken wat het brengt.
Peter Moes
7 augustus 2017 / 17:22Helemaal met je eens Peter, dit verdient alle ruimte om te groeien. Op Twitter kreeg ik de reactie dat dergelijke verwijzing bij sommige huisartsen al plaatsvindt, bij kleine medische verrichtingen als sterilisatie bij de man. Waar ik benieuwd naar ben is of het ook werkt als het betrekking heeft op aspecten van ouderenzorg of chronische zorg.
Frank van Wijck
7 augustus 2017 / 21:35Heel goed en prettig om dit te lezen Frank! Het heeft mijn vak als steriliserend huisarts (generalist en specialist) in ieder geval een enorme impuls gegeven en het plezier in hetgeen ik doe enorm vergroot. Een aanrader dus ook voor anderen!
Jurriën Wind
9 augustus 2017 / 14:24Interessant concept. Ik maak al vele jaren echo’s. Aanvankelijk in het kader van obstetrie en gynaecologie. Thans met name op het gebied van de gynaecologie, ook ten behoeve van de patiënten van een aantal collegae. Nu zijn wij bezig om dit HAGRO-breed te gaan uitrollen en gaan pogen om horizontaal verwijzen ook op andere fronten van de grond te krijgen. Dit wordt geleid door meerdere kaderhuisartsen met ieder hun eigen specialisaties.
Marco Neeteson
9 augustus 2017 / 21:22Wat een mooie ontwikkeling. Je hebt het over “andere fronten”. Waaraan moeten we daarbij denken?
Frank van Wijck
9 augustus 2017 / 22:12