De leider in het veld

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Zeggen dat je als aanbieder in de langdurige zorg gaat werken met zelfsturende teams. En dan daarbij een boekwerkje uitbrengen dat bedoeld is om aan bestuurders en managers uit te leggen wat het betekent om met zelfsturende teams te werken. Dan klopt er iets niet, stelde organisatiedeskundige Jaap Peters (DeLimes) eerder deze week tijdens de beurs die In voor zorg! hield om stil te staan bij haar vijfjarig bestaan.

Feitelijk kan zo’n boekje heel dun zijn. De centrale boodschap is immers: laat los en geef het ruimte. Dat in de langdurige zorg zelfsturende teams ontstaan, is logisch. Kwetsbare mensen zullen minder vaak in een intramurale setting terechtkomen. De – van oudsher intramuraal georiënteerde – zorgaanbieders in de langdurige zorg moeten dus de deur uit en de wijk in als ze relevant willen blijven als zorgaanbieders. En het zijn dan de zorgprofessionals die in die wijk het werk moeten doen, niet hun bestuurders en managers. Dit betekent, waarschuwde Peters, dat de mensen in het veld degenen zijn die de organisatie moeten aansturen. De achterliggende organisatie moet volgen, niet leiden. “De hiërarchie gaat definitief op de schop”, zei hij. “Wie dat niet doorheeft, zet zichzelf buitenspel.”

Het is een interessante gedachte: over vijf jaar zijn er alleen nog maar aanbieders in de langdurige zorg waarvan de leidinggevenden in het veld werken. Het is geen slechte zaak als de huidige bestuurders en managers nu alvast kritisch naar hun reflectie in de spiegel kijken en zichzelf de vraag stellen: ‘Heb ik daar dan nog een functie?’

3 Reacties Reageer zelf

 1. Betty
  Geplaatst op 19 november 2014 om 10:28 | Permalink

  De rol van de managers verandert in die van coach. Ik verwacht dat veel managers die omslag niet kunnen maken. Ze geven kaders aan waarbinnen mensen kunnen functioneren. Maar zouden de mensen in de zelfsturende teams niet meer zo maar kunnen (en mogen) overrulen in beslissingen. Want hiërarchisch gezien hebben ze niet (meer) de leiding. Boeiende ontwikkeling. Heb er veel mee te maken gehad dankzij een boek dat ik als uitgever mocht begeleiden.

 2. Betty
  Geplaatst op 19 november 2014 om 10:29 | Permalink

  Dat was een boek van Astrid Vermeer

 3. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 19 november 2014 om 10:34 | Permalink

  Je bedoelt ongetwijfeld haar boek “Zelfsturende teams in de praktijk”. Verplichte literatuur voor iedereen die met deze materie aan de slag gaat inderdaad. En ik ben het met je eens: het ligt voor de hand dat niet alle managers in staat zijn de omslag te maken van manager naar coach.