De nieuwe auto van Merel

“Een onverwacht meevallertje gehad”, zei mijn vriendin Merel lachend, terwijl ze trots naar buiten wees naar de spiksplinternieuwe auto die voor de deur stond te glimmen. Vijf jaar geleden overleed haar moeder. Merels moeder had geen testament, waardoor het wettelijk erfrecht van toepassing was. Merel, haar broer en de man van haar moeder, Merels stiefvader, waren de erfopvolgers bij versterf. Merel en haar broer kregen een geldvordering op hun stiefvader, met wie Merel altijd al een moeizame band had gehad. Niet lang na het overlijden van haar moeder vond haar stiefvader nieuw geluk in de liefde. En met deze dame ging hij een geregistreerd partnerschap aan zonder partnerschapsvoorwaarden op te stellen.

Een forse aderlating voor de nietsvermoedende Thérèse

Begin dit jaar kreeg Merel bericht dat haar stiefvader, die zij sinds het overlijden van haar moeder niet meer had gezien of gesproken, was overleden. De stiefvader bleek zijn huidige partner Thérèse tot enig erfgenaam te hebben benoemd. Een erfenis die zij zonder meer dankbaar aanvaardde. En dat was niet zo verstandig van Thérèse. Door het overlijden van de stiefvader werd de geldvordering van Merel en haar broer opeisbaar. En de nalatenschap van de stiefvader was van een te geringe omvang om deze vorderingen uit te kunnen voldoen. Thérèse werd, als zuiver aanvaardend enig erfgenaam, aansprakelijk met haar eigen vermogen voor de betaling van de schulden die behoorden tot de nalatenschap. Een forse aderlating voor de nietsvermoedende Thérèse. En dát voor kinderen die wildvreemden voor haar waren.

Uiteraard had Thérèse dit financiële debacle kunnen voorkomen. Namelijk door de erfenis beneficiair te aanvaarden. In dat geval is er geen verdere aansprakelijkheid dan tot hetgeen verkregen is uit de nalatenschap. Overigens dient daarbij te worden opgemerkt dat beneficiair aanvaarden niet langer mogelijk is als een erfgenaam zich overduidelijk en zonder voorbehoud gedraagt als erfgenaam. En dat is iets om goed in uw oren te knopen in deze tijd, waarin het bijvoorbeeld niet ondenkbaar is dat de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van de woning die u erft.

Delen