De onderkant van internet

Ooit bedacht waarom er zo weinig porno op YouTube staat? Of hoe Tinder zijn profielen kuis houdt? Dat is niet omdat alle gebruikers zich zo netjes aan de regels houden. Een leger freelancers pluist alle beelden en teksten na op ongewenste inhoud. Het zijn eenvoudige klusjes, die betaald worden per beeld. Amazon had in 2005 de primeur voor dit soort stukgoedwerk, toen het zijn online catalogus wilde checken op dubbele producten. Amazonbaas Jeff Bezos bedacht daartoe een online marktplaats, waar hij geautomatiseerd dit soort microtaken kon aanbieden aan digitale arbeiders. Hij noemde het Mechanical Turk, naar de schaakrobot die keizerin Maria Theresa van Oostenrijk in 1770 liet maken. Naderhand bleek dat er een echt mens in de machine verstopt zat, die de schaakzetten bedacht.

Inmiddels kunnen computers schaken en zelfs de wereldkampioen go (een oud bordpel, red) verslaan. Maar voor bepaalde taken blijven voorlopig mensen nodig die doen alsof ze een machine zijn. Zo zijn er freelancers die adressen overtypen voor postsorteerders, die zoekresultaten voor Google beoordelen en die de spellingsfouten uit een blog halen.

Voorbepaalde taken blijven voorlopig mensen nodig die doen alsof ze een machine zijn

Het uitbesteden van dit soort microtaken is de afgelopen tien jaar een geoliede machine geworden. Alle grote internettechnologiebedrijven maken er gebruik van. Zo’n 500.000 mensen verdienen via de Mechanical Turk hun geld, en nog enkele miljoenen anderen via andere marktplaatsen. Het werk geeft weinig voldoening, weinig verdiensten (2 euro per uur gemiddeld) en geen rechten. De ‘werkgever’ kan het resultaat zonder opgaaf van redenen weigeren en de freelancer heeft geen mogelijkheid zich daartegen te verweren.

Gelukkig zijn er ook andere digitale marktplaatsen om grotere klussen uit te besteden, met betere verdiensten en meer gelijkwaardigheid tussen uitbesteder en freelancer (zoals Upwork). Maar voor het simpele, eerloze stukgoedwerk geldt dat allemaal niet.

Denk eens aan deze microwerkers bij het uploaden van een film of het plaatsen van een foto op Facebook.

Delen