De robot en de patiënt
De urologen die verbonden zijn aan de zeven (inclusief nieuw lid Maasstad Ziekenhuis) Santeon ziekenhuizen, plus Erasmus MC en Radboudumc, willen de prostaatkankeroperaties met behulp van robotchirurgie concentreren. Het uitgangspunt dat ze hierbij hebben is goed: dezelfde kwaliteitsstandaarden bereiken als elders in Europa. Ook is het een goede zaak dat ze de andere Nederlandse ziekenhuizen uitnodigen om zich bij de verdere uitwerking van dit initiatief aan te sluiten.
Uit de eerste reacties op social media bleek dat op voorhand nog niet alle urologen heel blij zijn met de concentratieplannen. Terecht merkte kinderarts Jan Peter Rake hierover op Twitter op: “Als patiënten met prostaatkanker straks vaker blij zijn (betere uitkomsten) zijn deze niet-blije urologen bijzaak”. Gelijk heeft hij, het gaat om de patiënten. En die weten nu nog niet zo goed waar ze aan toe zijn met die robotchirurgie, blijkt uit de jongste editie van Het prostaatkankerlogboek (Poiesz Uitgevers, januari 2016). Daarin lezen we (blz. 72): “Mogelijk is het aantal bijwerkingen in de zin van incontinentie en impotentie bij gebruik van de robot lager dan bij andere operatietechnieken, al zijn de onderzoeksresultaten op dit gebied nog schaars. De onzekerheid die dit met zich meebrengt leidt tot felle discussie, en die kan voortduren omdat echt goed vergelijkend onderzoek tussen de robotingreep en andere operatiemethoden niet heeft plaatsgevonden. Nieuwe operaties of hulpmiddelen daarvoor zouden feitelijk voorafgaand aan toepassing onderzocht moeten worden (…). Maar de praktijk is dat ongeveer twintig ziekenhuizen in ons land beschikken over een operatierobot en dat urologen die graag gebruiken”.
Zo zou het niet moeten zijn. Als de voorgenomen concentratie van de robotchirurgie ertoe kan bijdragen dat in de volgende editie van Het Prostaatkankerlogboek een tekst staat die patiënten meer geruststelt, is dat waardevol.
3 reacties
Het is niet de robot die opereert. Misvatting te denken dat de mens wordt uitgeschakeld als je een Da Vinci Robot aanschaft.
Er zijn al vele onderzoeken gepubliceerd waarin de nadelen van de Robot chirurgie worden aangetoond. (ook de voordelen; je kan er een hoekje mee om)
De Duitse Martini Klinik doet 50% van de operaties met een robot, de andere op klassieke manier. Wat de urologen in de Martini Klinik anders doen is het opereren concentreren door de beste opererende urologen en de minder goede andere taken laten doen; zoals twitteren of anderszins de sociale media gebruiken voor de PR.
Je zet je beste gewichtheffer ook niet in als 100 meter loper alleen maar omdat deze ook BIG geregistreerd atleet is.
In Nederland is dat anders geregeld en het is fijn om eindelijk tussen neus en lippen te vernemen dat het flink pet is met de kwaliteit van de urologische operaties; de kwaliteit ligt in ieder geval onder het gemiddelde dat in de EU wordt gehaald. Het CPB heeft recent een rapport gepubliceerd waarin de cijfers van de Federatie en de NVZ met een korrel zout worden genomen: vermijdbare sterfte ligt boven de 10.000 mensen per jaar en de vermijdbare complicaties een veelvoud daarvan.
Hoe volgens de ACM de concentratie van operaties in zijn werk gaat is nog onduidelijk, tenzij deze toezichthouder de andere kant aan het opkijken is. De markt wordt zo mooi verdeeld tussen 3 tot 5 centra. De prijs? De kwaliteit? De kosten voor de patiënt?
Is dit nu ‘gereguleerde marktwerking? Of doodgewoon aanbodsturing met een vestigingsbeleid van hogerhand?
En wat gaan al die urologen nu doen die nu overbodig worden? Er wordt immers veel efficiënter gewerkt in die concentratie centra.
Totale kosten voor de medisch specialistische zorg moeten nu fors gaan dalen. Laat dat maar zien in de budgetten. Kan er weer wat worden geïnvesteerd in de Eerste Lijn. Taakverschuiving gaat gelijk op met de budgetverschuiving. Het blijft immers gewoon aanbod gestuurde zorg, volgens de 4 jaren planning van het Regeerakkoord.
anh jansen
18 juli 2016 / 16:56Taakverschuiving en budgetverschuiving hoeven natuurlijk niet helemaal gelijk op te gaan. De zorg in de eerste lijn is immers goedkoper dan die in de tweede lijn.
Frank van Wijck
18 juli 2016 / 19:38De taakverschuiving die gepaard gaat met herschikking, concentratie, van urologische zorg, is een andere dan die van Tweede naar Eerste lijn.
De taakverschuiving bij de urologie (en zo mogelijk ook oogheelkunde, chirurgie, oncologie, cardiologie, orthopedie, e.a.) zit hem in overtollig worden van vele medisch specialisten. Die zullen wat anders moeten gaan doen. Daardoor worden de kosten van genoemde specialismen verlaagd tov huidig en voorgaand budget. Het verschil kan worden geïnvesteerd in de Eerste lijn.
Die taakherschikking is niet 1 op 1 te realiseren met de investeringen in de Eerste Lijn. Dat is wat anders.
40% van het ziekenhuisbudget kan zonder meer worden geschrapt. 50% van de UMC’s kan zonder meer sluiten. Is allemaal bekend, maar politieke belangen verhinderen deze ingreep.
Budgettering van ziekenhuizen en Medisch Specialistische zorg is nog immer gebaseerd op beddenprijs en bedden aantal.
Framing door Federatie en NVZ is geweldig; patiëntengebonden kosten van ziekenhuizen worden vooral veroorzaakt door de geneesmiddelen. Je moet er maar opkomen, maar iedereen die niet nadenkt slikt het als zoete koek. Vragen? Geen vragen!
Daar hebben de Minister en de verzekeraars nooit wat aan willen veranderen. Vandaar ook de bouw van vier, zegge vier, PPC’s.
De Zorg in Nederland wordt duur verkocht.
anh jansen
18 juli 2016 / 19:48