De schijn tegen

Hoe zuiver of onzuiver is de positie van Sander Spijker, de man van minister Edith Schippers, binnen het Slotervaartziekenhuis? Renske Leijten van de SP is er niet gerust op. Zij wil uitleg en in afwachting hiervan heeft ze het al over een schijn van belangenverstrengeling.

Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis is er niets aan de hand. Spijker is geen adviseur voor de raad van bestuur, maar werkt gewoon aan een e-healthproject. Spijkers cv op zijn LinkedIn-profiel geeft echter een heel ander beeld van zijn activiteiten. Hier heet hij ‘director reconstructing and special situations bij Duff & Phelps. Een functieomschrijving waarmee je alle kanten op kunt. Ook de toevoeging die er onder staat om zijn specialiteiten te beschrijven, is bepaald wijds: “Turnaround management, financial restructuring, debt advisory, working capital management and profit improvement/cost reduction. Special focus on healthcare sector.” Dat is een hele mond vol, en het zijn zonder uitzondering termen die verwijzen naar veel ingrijpender werkzaamheden dan werken aan een onschuldig e-healthproject waarmee het bestuur zich niet rechtstreeks hoeft te bemoeien. Bovendien staat in zijn LinkedIn-profiel ook nog eens letterlijk vermeld dat hij sinds november vorig jaar ‘hoofd innovatie’ is bij het Slotervaartziekenhuis. En innovatie is toch wel iets waarmee een bestuur zich wil bemoeien, denk je dan.

Zouden Schippers en Spijker de tv-serie Borgen hebben gezien? Daarin vraagt politica Brigitte Nyborg aan haar man om een baan niet te accepteren omdat het bedrijf in kwestie profiteert van haar overheidsbeleid. Hij gaat mokkend akkoord. Goed, het kost die twee uiteindelijk hun huwelijk en het is begrijpelijk dat Schippers en Spijker dat risico niet willen lopen. Maar iemand met een zo wijdlopig cv moet toch genoeg andere leuke baantjes kunnen vinden. Juist deze baan accepteren was op zijn minst niet slim.

Delen