De ultieme zorgapp
De Amerikaanse cardioloog Eric Topol schrijft tegenwoordig vaker apps voor dan geneesmiddelen (Zie onderstaande video). Trendwatcher Adjiedj Bakas liet tijdens de tweede dag van het NVTG-congres, afgelopen vrijdag, een fragment uit dit filmpje zien. “Apps worden het nieuwe verdienmodel van de farma”, zei hij. “The new medicine is plugged in to you.”
De toekomst van de zorg is aan de techniek, als we Bakas mogen geloven. Techniek kan ervoor zorgen dat diagnostiek veel preciezer en meer op de individuele patiënt toegespitst wordt. “De supercomputer Watson kan beter diagnoses stellen dan de dokter”, zei hij. “IBM wordt dus een grote speler in de zorg.” En robots zijn nu al in staat om zorgvuldiger te opereren dan mensenhanden. Het is volgens Bakas een kwestie van tijd voordat die robots vanuit lagelonenlanden worden bestuurd. “De Belastingdienst is al aan het uitzoeken welke belastingtechnische consequenties het heeft als u in een Nederlands ziekenhuis vanuit India wordt geopereerd”, zei hij. “En als de Belastingdienst er rekening mee houdt, kunt u dat beter ook maar doen.”
Tot slot gaat techniek helpen om mensen meer zelfregie te nemen, stelde Bakas. Waar vrouwen nu nog slechts beperkt geneigd zijn tot zelfonderzoek voor borstkanker, gaat de juiste aanpak hen over de streep helpen om dit wél te doen, voorspelde hij.
http://www.youtube.com/watch?v=IikYN5dv_4w
Na Bakas mocht Maarten van Rossem het congres afsluiten met een lezing over het relativeren van de zorg. Hij zag al de ultieme App voor zich. “Daar hoef je alleen maar op te klikken”, zei hij, “en dan zegt hij: u bent dood.”