De vrijwilliger als coach

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Het is een veelgehoorde vrees in verband met de transitie in de langdurige zorg: kwetsbare mensen gaan tussen wal en schip vallen. Geen onbegrijpelijke vrees ook, want om iets voor kwetsbare mensen te kunnen betekenen (in het formele of het informele circuit) moeten ze eerst in beeld zijn.

Hierin wil het Rode Kruis een rol spelen. Het wil in de haarvaten van de samenleving zitten, vertelde hoofd zelfredzaamheid Marije van Velzen mij toen ik haar recent interviewde in het kader van het project Rode Kruis aan Huis. “We zien hoe belangrijk een wijkgerichte aanpak daarbij is”, zei ze. “En het mooie is dat dit nauw aansluit bij de transitie van de langdurige zorg. Als de nieuwe Wmo een feit is, is er voor een aantal kwetsbare mensen geen zorg meer, of in ieder geval minder zorg. Als Rode Kruis willen we deze mensen helpen met het vergroten van hun zelfredzaamheid.”

Terecht merkt Van Velzen op dat het niet de bedoeling is zelf oplossingen te gaan bieden, maar alleen te helpen met het creëren van de voorwaarden die mensen in staat stellen om dit zelf te doen. Dat dit zich vertaalt in een uitgebreide intake van vrijwilligers die zich bij het Rode Kruis melden, is logisch. Marleen van Kraay, zelf vrijwilliger, zegt: “Het is belangrijk dat vrijwilligers beseffen dat ze vooral een coachende rol hebben.”

Besef hierbij dat het Rode Kruis landelijk actief is. Hoe meer vrijwilligers er aan de slag gaan, en hoe sneller zij actief worden, hoe kleiner de kans is dat die vrees over ‘tussen wal en schip vallen’ werkelijkheid wordt.

3 Reacties Reageer zelf

 1. E.Kriek
  Geplaatst op 14 november 2014 om 20:50 | Permalink

  Als ik het reclamefilmpje van het Rode Kruis zie, dan overtuigt het me niet:

 2. anh jansen
  Geplaatst op 14 november 2014 om 23:38 | Permalink

  Vrijwilliger worden en blijven bij het Rode Kruis is niet gratis.

  http://www.rodekruis.nl/afdeling/utrecht/dit-doen-we/eerste-hulp/opleidingen

  De basiscursus Eerste Hulp is verplicht voor alle nieuwe vrijwilligers van het taakveld noodhulp.

  Binnen enkele maanden wordt u opgeleid volgens de richtlijnen van het Oranje Kruis. De cursus wordt afgesloten met een examen.

  De cursus wordt betaald door het Rode Kruis mits u na het behalen van het diploma minimaal twee jaar als vrijwilliger werkzaam blijft bij het Rode Kruis en minimaal 10 hulpverleningen per jaar meewerkt.

  Wanneer u niet aan deze eisen kunt voldoen zal een bedrag van € 205,– in rekening worden gebracht.

  Zolang u vrijwilliger bent bij het Rode Kruis worden alle kosten van de herhalingslessen en de verlengingen betaald door het Rode Kruis.

  –Tja. Het is dus niet een kwestie van even bellen en je bent vrijwilliger van het Rode Kruis. En als je erin trapt ben je 2 jaar verbonden als ‘vrijwilliger’ van het Rode Kruis en moet je jaarlijks 5x op herhaling en als je daaraan niet wenst te voldoen komt de rekening.

  Wat is de definitie van vrijwilliger? Sinds wanneer krijgt een vrijwilliger een rekening als deze stopt met vrijwilliger zijn?

 3. E.Kriek
  Geplaatst op 16 november 2014 om 19:15 | Permalink

  Na vele verontwaardigde mailtjes van Rode Kruis- sympathisanten moet ik mijn ongenuanceerde mening uiteraard bijstellen.
  Bij deze dus :