De zwijgende meerderheid

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Op Twitter vraagt @Amym4000 zich af: ‘Wie zijn die 15 procent eigenlijk, familie van de kabinetsleden?’ Hiermee doelt ze uiteraard op die andere 85 procent van de Nederlanders, die volgens onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van FNV tegen de bezuinigingen op de zorg zijn. FNV concludeert uit de uitslag dat er in de samenleving geen draagvlak is ‘voor deze vergaande maatregelen’.

Laat ik even net zo’n kille boekhouder zijn (woordkeus van Renske Leijten, Tweede Kamerlid voor de SP, over Martin van Rijn) als onze staatssecretaris. De Hond peilde de mening van 2.251 Nederlanders, 0,01325 procent van de 17.000.000 die ons land telt dus. Dat je niet de totale bevolking kunt enquêteren snap ik, je kiest dus voor een steekproef. Maar die moet dan wel een afspiegeling zijn van je totale populatie. Bereik je die als je mensen vraagt mee te doen aan een onderzoek namens FNV? Niet iedereen is een fan van vakbonden. Daarin zit al een zekere selectie. Daarnaast zijn er de mensen die simpelweg nooit meedoen aan onderzoeken. En er zijn de mensen die de meerwaarde van dit specifieke onderzoek niet inzien omdat ze wel begrijpen wat er in de zorg gebeurt en daarvoor ook begrip hebben. Die doen dus ook niet mee. Al die mensen bij elkaar scharen we doorgaans onder de noemer ‘de zwijgende meerderheid’.

Hiermee wil ik niets afdoen aan de zorgen die de 2.251 deelnemers aan dit onderzoek hebben over de zorg. Ik ga ervan uit dat hun zorg reëel is. Misschien wel heel specifiek voor hun eigen situatie of die van een naaste. Misschien meer generiek omdat de zorg verandert en omdat in de nieuwe situatie meer van mensen wordt gevraagd dan ze voorheen gewend waren. Maar om op basis hiervan te zeggen dat er geen draagvlak is, gaat me wel wat ver FNV.

4 Reacties Reageer zelf

 1. E.Kriek
  Geplaatst op 10 september 2015 om 09:02 | Permalink

  Uit 2010: http://www.volkskrant.nl/binnenland/bevolking-wijst-bezuinigen-op-zorg-en-onderwijs-af~a985794/

  Tiel (inderdaad geen miljoenenstad) 2010: http://www.gelderlander.nl/regio/rivierenland/peiling-bezuiniging-tiel-zorg-en-ouderen-ontzien-1.3016418

  Nog een: http://www.noties.nl/peil.nl/?3258

  Huisartsen over kortingen GGZ: https://www.lhv.nl/actueel/nieuws/huisarts-ziet-toename-zware-psychische-problematiek-spreekkamer

  En ik kan wel even doorgaan.

  Van links naar rechts, SP tot VVD, van Tiel tot den Haag, van huisarts tot journalist: telkens weer geven peilingen hetzelfde beeld.

  Veel te kort door de bocht dus, en de waarheid geweld aandoend, om de breed maatschappelijk gedragen zorgen over de bezuinigingen in de zorg te reduceren tot een soort van konijn uit de hoge hoed van een kleine club.

  Hoewel ik wel vorderingen zie in de kwaliteit van de blog; ik zie zowaar een poging tot een kritische analyse van een peiling!

  En dat is dan weer goed nieuws.

 2. Wanne van Dorst
  Geplaatst op 10 september 2015 om 09:14 | Permalink

  Er wordt niet bezuinigd op de zorg, de kosten stijgen nog steeds door. Alleen iets minder hard dan hiervoor. Misschien is het leuk om ook te vragen of mensen bereid zijn € 100 per maand meer te betalen om de bezuinigingen in de zorg terug te draaien.

 3. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 10 september 2015 om 09:17 | Permalink

  Ja, je hebt absoluut een punt.

 4. André van Es
  Geplaatst op 10 september 2015 om 21:32 | Permalink

  De methode de Hond is wel degelijk te bekritiseren. Allereerst gebruikt hij een vaste groep van ondervraagden en kiest daaruit zijn steekproef. Deze groep wil graag meewerken aan enquete en vindt het waarschijnlijk fijn dat zijn haar mening meetelt. Hoe dan ook het is geen aselecte blinde groep.
  Dan is de groep ook aan de kleine kant om representatief te zijn voor de hele Nederlandse bevolking. Om die representativiteit te berekenen corrigeert de Hond zo’n groep.
  Zie: http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1091008/2010/02/27/Peilingen-De-Hond-zijn-vlot-maar-waardeloos.dhtml
  En met google vind je nog veel meer.