Dementie en euthanasie

Duizenden artsen, verpleegkundigen en mantelzorgers hebben ermee te maken. Eén op de vijf Nederlanders krijgt dementie, 75 procent van hen stelt een wilsverklaring op en verwacht euthanasie te krijgen als het zover is.

Probleem: ze kunnen die verklaring niet meer bevestigen, ze zijn dan namelijk wilsonbekwaam. Wat moet je dan als arts? Wat kun je dan als verpleegkundige? Henk Blanken, die parkinson heeft en 50 procent kans heeft op dementie, wil ook euthanasie, maar pas als hij diepdement is.

De vraag is dan: hoe kun je ‘op tijd’ doodgaan in Nederland? Blanken, die eerder een Tegel en een EU Health Prize for Journalists won, ging de afgelopen jaren op zoek en sprak met beleidsmakers, artsen, verpleegkundigen, mantelzorgers en patiënten en schreef daarover het boek Beginnen over het einde. Prijs € 20,-, decorrespondent.nl/boeken

Verloting
Arts en Auto mag vijf exemplaren weggeven. Wilt u kans maken? Stuur een e-mail met uw lidmaatschapsnummer en adres naar verloting@artsenauto.nl o.v.v ‘Einde’. Kijk voor de winnaars op artsenauto.nl/verloting (na 7 december 2019).

Delen