Digitale cocon

’s Ochtends sla ik de kranten en nu.nl steeds vaker over. Ik kijk eerst wat mijn ‘vrienden’ op Twitter lezen. Of liever, dat doet Nuzzel voor me, een app die alle aanbevelingen van mijn vrienden (en eventueel hun vrienden) classificeert (nuzzel.com). De nieuwsberichten waarover in mijn eigen kring het meest getwitterd wordt, komen bovenaan.

Nuzzel is in korte tijd heel populair geworden. Het is de perfecte digitale cocon. Ik kan me de hele dag omringen met verhalen die mijn vrienden leuk of belangrijk vinden. Zo lees ik alles over vluchtelingen, maar niets over voetbal. Het gaat in mijn kring veel over gadgets, journalistiek en Syrië, maar nauwelijks over auto’s, House of Cards of Wilders. Heerlijk, dat nieuws van gelijkgestemden.

Heerlijk, dat nieuws van gelijkgestemden

Ik ben benieuwd of mijn eigen ideeën nu ook extremer worden, zoals sociologen voorspellen. Het is bekend dat mensen feller worden als ze met gelijkgestemden discussiëren over bijvoorbeeld het homohuwelijk, positieve discriminatie of het broeikaseffect. Dit soort polarisatie is waargenomen in honderden studies in tientallen verschillende landen. Afsluiten voor tegengeluiden leidt tot radicalisering.

Wie wil, kan zich via apps als Nuzzel de hele dag wentelen in de ideeën van liberalen, vegetariërs of neocommunisten. Dat leidt zelden tot diepe inzichten. Vernieuwing komt niet tot stand door met oogkleppen voort te gaan op de ingeslagen weg. Dat is ook de reden dat de Rundfunk im amerikanischen Sektor (RIAS) in West-Berlijn grote zendmasten had gericht op het Oosten en ook de reden dat de BBC nog steeds in het Russisch uitzendt. Bedrijven stellen projectgroepen vaak samen uit medewerkers met heel verschillende achtergronden. Sommige verlichte politici benoemen tegenstanders als adviseur. Voor innovatie is confrontatie tussen uiteenlopende ideeën nodig.

Gelukkig heeft Nuzzel ook een knop ‘discover’ voor onverwachte verhalen, al moet ik mezelf wel dwingen om die te gebruiken. In het communicatietijdperk is de scheidslijn tussen versplintering en een betrokken samenleving dun.

 

Delen