Snorkelen

Op de oproep of er ooit tijdens uw vakantie een beroep op u is gedaan als zorgprofessional, kwamen tal van verhalen binnen. U leest ze hier in de reeks Dokter in de buurt?

Tekst:Arjan Oldenbeuving | Beeld: Tamar Smit

In januari 2008 verbleef ik met mijn gezin op Curaçao. Op de vierde dag stond een snorkelexcursie naar Klein Curaçao op het programma. Na een half uurtje riep mijn jongste dochter: “Pap, kom gauw, er is iemand niet goed geworden.” Ik zag een aantal mensen om een vrouw heen staan die net uit het water was gehaald en een grauwe indruk maakte. Ze rochelde nog wat, daarna was het stil. Ik had al direct een niet-pluis gevoel. Van de mensen om me heen hoorde ik dat de vrouw dit reisje had gekregen van haar echtgenoot ter ere van haar zestigste verjaardag.

Samen met een duikinstructeur heb ik ongeveer een uur lang gepoogd haar weer tot leven te brengen. Ook haar echtgenoot hielp mee met beademen. Ondanks de hoge temperatuur van 35 graden (door de hoge temperatuur van het zeewater waren haar kansen al niet erg hoog) zijn we net zo lang doorgegaan tot de helikopter uit Curaçao er eindelijk was. Waarom deze zo lang op zich liet wachten, weet ik niet. De arts aan boord was een jonge marinearts. Ik begreep heel goed dat hij niet veel meer kon doen. Samen gaven we de vrouw nog een injectie met adrenaline (meer om het gevoel te hebben dat we alles hadden gedaan). Daarna besloten we samen om te stoppen met reanimeren. Achteraf besefte ik dat starten met reanimeren niet zo moeilijk is, maar het moment om te stoppen.

Niet het starten met reanimeren is moeilijk is, maar het moment om te stoppen

Na de injectie heb ik de man van de overleden vrouw gecondoleerd. Hij was totaal ontredderd en stond enkele uren later heel aandoenlijk met twee rugzakken te wachten op de reddingsboot die het lichaam van zijn vrouw kwam ophalen. Dat beeld staat nog steeds op mijn netvlies gebrand.

Enkele weken na onze vakantie heb ik telefonisch nog contact gezocht met die man. We hebben nog nagepraat hoe het allemaal zo was gelopen. Ook heb ik de ‘casus’ geëvalueerd met een intensivist van ons ziekenhuis. We kwamen tot de conclusie dat de vrouw tijdens het snorkelen mogelijk een ritmestoornis heeft gehad, hierdoor veel (warm!) water heeft ingeslikt en daardoor is verdronken. Waarschijnlijk zo veel water binnengekregen dat er geen ventilatie en dus ook geen circulatie meer mogelijk was.

Arjan Oldenbeuving (62, huisarts)

Delen