Noodlanding Gran Canaria

Op de oproep of er ooit tijdens uw vakantie een beroep op u is gedaan als zorgprofessional, kwamen tal van verhalen binnen. U leest ze hier in de reeks Dokter in de buurt?

Tekst: Daphne Uyterlinden | Beeld: Tamar Smit

 

We waren net opgestegen na onze vakantie – zes jaar geleden – op Kaapverdië, toen werd omgeroepen of iemand nitrofurantoine bij zich had. Ik vond het een opmerkelijke vraag. Acute blaasontsteking? Op mijn vraag aan de stewardess of er hulp nodig was, werd geantwoord dat er al een dokter bij was. Ik ben toch maar even gaan kijken. Een vrouw van rond de 50 lag hevig transpirerend en bleek op de grond. Ernaast zat een vrouw van mijn leeftijd. Toen ik zei dat ik huisarts was, reageerde ze opgelucht. Zij was kinderarts, het was al een tijd geleden dat ze een volwassene had behandeld.

De patiënt verloor bijna het bewustzijn. Ze vertelde nog wel dat ze druk op de borst had met uitstraling naar de linkerarm. Er was gelukkig een medicijnkit aan boord. De kinderarts prikte een venflon. Daar was ze meer ervaren in dan ik. We gaven de patiënt zuurstof en nitroglycerine. Haar tensie daalde echter fors waarna we haar weer vulden. We waren een goed team, de een deed de controles, de ander gaf de medicatie. De patiënt bleef stabiel en de pijn op de borst nam iets af. Maar het was nog vier uur vliegen; een noodlanding was onvermijdelijk. Zittend op de grond tussen de patiënt en de wand van het vliegtuig zijn we geland op Gran Canaria; een heftige landing, want er was veel turbulentie en het vliegtuig was veel te zwaar door alle kerosine.

Mijn zoontjes van 3 en 4 keken niet op toen ik weer naast ze kwam zitten

Nadat we de patiënt hadden overgedragen, bleek de impact van dit alles op de stewardessen. Een noodsituatie in het echt is toch wel heftig. We hebben dus ook nog psychische ondersteuning geboden. Na twee uur stegen we weer op. Mijn zoontjes van 3 en 4 keken niet op toen ik weer naast ze kwam zitten. Mijn echtgenoot had verteld dat er iemand niet lekker was geworden. Mama moest dus helpen, dat is toch de normaalste zaak van de wereld?

Daphne Uyterlinden (39, huisarts)

Delen