Onbewust zwanger

Op de oproep of er ooit tijdens uw vakantie een beroep op u is gedaan als zorgprofessional, kwamen tal van verhalen binnen. U leest ze hier in de reeks Dokter in de buurt?

Tekst: Bas van Fraassen | Beeld: Tamar Smit

 

Het was eind jaren zestig en als pas afgestudeerde dokter werkte ik als assistent in de huisartsenpraktijk van dokter Simons in Renesse. Visites legde ik af met een Dafje waarmee ik makkelijk tussen tenten en caravans door kon manoeuvreren. Op een dag werd ik geroepen bij een patiënt met toenemende rugpijn. Toen ik de caravan binnenstapte, stond er een jonge vrouw in een typisch gebogen houding bij het aanrecht en mijn eerste gedachte was: die heeft weeën. Ze had die nacht pijn gekregen.

Mijn onderzoek bevestigde mijn eerste indruk, ze was circa 7 maanden gravida en in partu met 2 cm ontsluiting. Deze bevinding sloeg in als een bom; patiënt was zich totaal niet bewust geweest dat ze zwanger was! Snel handelen leek verstandig.

De bevinding sloeg in als een bom!

Toentertijd was er op Schouwen en Duiveland een klein ziekenhuis in Zierikzee, de bezetting bestond uit een internist en een chirurg/gynaecoloog. Eerst belde ik de kinderarts, toen dokter De Haas uit Goes, met de vraag of hij met een couveuse naar Zierikzee wilde komen. Vervolgens regelde ik vervoer. Onze ‘ambulance’ bestond uit een oude Peugeot stationcar. Voor de zekerheid besloot ik zelf mee te gaan. Een gelukkige inval, want tijdens de rit naar Zierikzee beviel mijn patiënt van een jongetje.

Alles is goed afgelopen, de baby heeft het zonder schade gehaald en de kersverse verbouwereerde ouders en grootouders waren er blij mee.

Bas van Fraassen (77, orthopedisch chirurg, niet meer praktiserend)

Delen