Dokters op reis – Victor de Ridder

Victor de Ridder (61, trauma- en kinderchirurg) vliegt voor zijn werk veel, ver, én – als het even kan – ‘blauw’.

Tekst: Monique Bowman | Beeld: De Beeldredaktie/Phil Nijhuis

 

“Reizen en vliegen zit een beetje in ons bloed, mijn vader vloog voor de Verenigde Machinefabrieken Stork Werkspoor al geregeld de hele wereld over. Nu kom ik voor mijn eigen werk ook veel buiten Europa; zo’n vijftien à twintig keer per jaar vlieg ik intercontinentaal in verband met congressen of lessen aan buitenlandse collega’s. Als het even kan, kies ik voor KLM, want ik draag graag mijn ministeentje bij aan het succes van onze nationale luchtvaartmaatschappij.

011750-03Als ik aan boord stap, ben ik altijd weerbenieuwd wat voor een vlucht me te wachten staat. Zo maak ik zeker een paar keer per jaar mee dat er vraag is naar een dokter. Het frappante is dat het cabinepersoneel me ook al een aantal keer direct heeft aangesproken; kennelijk zien ze aan me dat ik arts ben.

‘Dankzij mijn reizen heb ik inmiddels ruim honderd KLM-huisjes’

Dankzij al mijn reizen heb ik inmiddels ruim honderd Delftsblauwe KLM-huisjes verzameld. Op mijn iPhone heb ik een handige KLM-app waarmee ik onder meer kan bijhouden welke nummers ik al bezit. In mijn verzameling zitten ook een paar collector’s items. Eén daarvan, het Paleis op de Dam, kreeg ik rond het huwelijk van Máxima en Willem-Alexander. Vanwege een flink aantal vluchten naar Saudi-Arabië heb ik ook een aantal lege huisjes; op vluchten naar die bestemming bevatten ze namelijk niet de gebruikelijke Bols graanjenever.

In de loop der jaren zijn de huisjes steeds fraaier geworden. Maar eerlijk gezegd zijn de oudere exemplaren me het meest dierbaar, want juist de wat minder gepolijste, vind ik het allermooist.”

011750-01

Delen