-
Volg ons ook via facebook
-
Laatste blogs
- Ignace Schretlen: De magie van stikstof
- Frank van Wijck: Afvinklijstje
- Frank van Wijck: Kracht en zwakte
- Mariska Koster: Primum non nocere
- Erik van Dam: Aanpak schijnzelfstandigheid? De lange baan wordt al weer ingezeept!
- Frank van Wijck: Eindeloos
Tip de redactie
Heeft u een onderwerp dat wij in Arts en Auto kunnen opnemen? Of wilt u bijvoorbeeld bij ons bloggen? Neem dan contact met ons op!
Dokterswoning
Dit huis in Dedemsvaart werd rond 1920 ‘vereeuwigd’ op een ansichtkaart. De kaart is vermoedelijk verstuurd door het doktersechtpaar De Planque dat het pand toen bewoonde. Hun voorgangers, geneesheer Hendrik Habermehl en zijn echtgenote Louise Dorothea Hamilton of Silvertonhill hadden het huis in 1915 laten bouwen. Ze genoten er maar kort van, want in 1918 overleden beiden aan de Spaanse Griep.
Tekst: Wout de Bruijne Beeld: Historische Vereniging Hardenberg e.o.
De woning, die er vandaag nog steeds staat, is ontworpen door architect Karel Hakkert. De stijlkenmerken geven de bouwperiode weer. Zowel in interieur als exterieur zijn jugendstil-kenmerken verwerkt. De uiteinden van de windveren van de voorgevel en het balkonhekje met de sierlijk gebogen vormen zijn daar voorbeelden van. Typische ‘Hakkert-kenmerken’ zijn de erker met gemetselde hoeken en een voorgevel met een terugwijkende geveltop.
Het monumentale pand is altijd bewoond geweest door medici. Dat varieerde van plattelandsdokter tot vroedmeester en van genees- en heelkundige tot huisarts, in totaal zes artsengezinnen op rij. Met recht een dokterswoning.
Delen:
Gerelateerde artikelen:
Onderwerpen