Dokterswoning

Dit huis in Dedemsvaart werd rond 1920 ‘vereeuwigd’ op een ansichtkaart. De kaart is vermoedelijk verstuurd door het doktersechtpaar De Planque dat het pand toen bewoonde. Hun voorgangers, geneesheer Hendrik Habermehl en zijn echtgenote Louise Dorothea Hamilton of Silvertonhill hadden het huis in 1915 laten bouwen. Ze genoten er maar kort van, want in 1918 overleden beiden aan de Spaanse Griep.

 Tekst: Wout de Bruijne  Beeld: Historische Vereniging Hardenberg e.o.

De woning, die er vandaag nog steeds staat, is ontworpen door architect Karel Hakkert. De stijlkenmerken geven de bouwperiode weer. Zowel in interieur als exterieur zijn jugendstil-kenmerken verwerkt. De uiteinden van de windveren van de voorgevel en het balkonhekje met de sierlijk gebogen vormen zijn daar voorbeelden van. Typische ‘Hakkert-kenmerken’ zijn de erker met gemetselde hoeken en een voorgevel met een terugwijkende geveltop.

Het monumentale pand is altijd bewoond geweest door medici. Dat varieerde van plattelandsdokter tot vroedmeester en van genees- en heelkundige tot huisarts, in totaal zes artsengezinnen op rij. Met recht een dokterswoning. 

Delen